Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Οι θέσεις της "Γη & Ελευθερία". Μέρος 2: Περιβάλλον

 



 

2.1 Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

 

Ακύρωση του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος και επανεξέτασή του βάσει των επιστημονικά σύγχρονων Λύσεων βασισμένων στη Φύση (NbS-Nature based Solutions) σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις, τις ευρωπαϊκές οδηγίες,  τις στρατηγικές της ΕΕ και τον πρόσφατο ευρωπαϊκό νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης

Άμεση ανακατασκευή των ανεπαρκών και απαρχαιωμένων τεχνικών έργων διέλευσης (γεφυρών) του ποταμού, έργα που θα αυξήσουν άμεσα και σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία.

Καμία παρέμβαση στα πλημμυρικά πεδία Πετρέζας και Αρίωνος προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση του ποταμού με τις αδόμητες ζώνες που πλημμυρίζουν και σώζουν μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από πλημμύρες. Έτσι θα εξαλειφθεί η ανάγκη κατασκευής φράγματος στην Πετρέζα που είναι σε ευθεία αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, που επιτάσσει το γκρέμισμα των φραγμάτων και την αποκατάσταση της φυσικής ροής σε 25.000 χλμ ευρωπαϊκών ποταμών

Αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ποταμού με τις απαραίτητες καθαιρέσεις αυθαιρέτων ή/και νόμιμων κατασκευών που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στο ρέμα διότι  εκθέτουν σε κίνδυνο πρώτα τους ίδιους τους κατοίκους τους και στη συνέχεια τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου.  Αποζημιώσεις των πραγματικά νόμιμων, αλλά και εκείνων των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που με αντικειμενικά κριτήρια «μένουν στον  δρόμο»

Διάνοιξη του δέλτα της εκβολής με απόδοση στον ποταμό του χώρου του parking και τμήματος  του πάρκου Καραμανλή, εφόσον χρειαστεί, και μετατροπή της οδού Ευβοϊκού σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μίας λωρίδας για την εξυπηρέτηση των εντός σχεδίου κατοίκων.  Απόρριψη της σχεδιαζόμενης μετατροπής της οδού Ευβοϊκού σε οδικό άξονα βαρέων οχημάτων προς το λιμάνι, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας συστήνει απομάκρυνση των κρίσιμων υποδομών γύρω από τα ποτάμια.

Εφαρμογή λύσεων  NbS (λύσεις βασισμένες μόνο στη φύση) για τοπικές παρεμβάσεις στήριξης ευπαθών πρανών, όπου κριθεί απαραίτητο.

Μελέτη σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος και αποκάλυψη  του ποταμού (Daylighting) από αποσπασματικές τμηματικές διευθετήσεις και φράγματα που έγιναν στο παρελθόν (ανάντι Αττικής οδού, στα ρέματα Παναγίτσας, Νταού κλπ). Καμία περαιτέρω αποσπασματική παρέμβαση σε ρέματα της λεκάνης του Μεγάλου Ρέματος στα πλαίσια νέων πολεοδομικών σχεδίων ή επεκτάσεων των ήδη υφιστάμενων (πχ. Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές,  πολεοδομικής επέκτασης  Διώνης),  προτού  το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας μελετηθεί  στο σύνολό του, όπως επιτάσσουν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής  και τα Σχέδια Διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.


Οι εκβολές του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


 


2.2  Παραλιακό Μέτωπο

 

Αναθεώρηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τις πυρόπληκτες περιοχές, το οποίο αντί να στοχεύει στην καλύτερη χωροταξική οργάνωση της περιοχής, την προστασία από φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση της φύσης, υπηρετεί την εκμετάλλευση/εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης και την πολεοδόμηση των καμένων εκτάσεων.

Καμία εργολαβικού τύπου επέμβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του δήμου και απόλυτη εφαρμογή της  νομοθεσίας σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις . Ακύρωση των σχεδίων του δήμου για τσιμεντοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου με κατασκευή παραλιακού «πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου» από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι το δημοτικό κολυμβητήριο με κοπές δέντρων και καταπάτηση του παράκτιου οικοσυστήματος των Μαρικών.

Επεμβάσεις αποκατάστασης και διατήρησης της δημόσιας παραλιακής περιουσίας, με συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιών

Διεκδίκηση έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για την προστασία των παράκτιων υγροτόπων (εκβολή Μεγάλου Ρέματος, Μαρίκες)  με παράλληλη  σύνταξη σχεδίων διαχείρισής τους

Αυστηρή απαγόρευση τροχοφόρων στις ακτές και παύση των μηχανικών καθαρισμών των παραλιών  που επιτείνουν τη διάβρωση των ακτών, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 

Λύση των συμβάσεων παραχώρησης των παραλιών για τραπεζοκαθίσματα, μπαράκια και άλλες απαγορευμένες χρήσεις. Κατά περίπτωση σύναψη συμβάσεων υποδομών,  σε συμμόρφωση με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της ΖΟΕ Μεσογείων  (καντίνες ορθίων για εξυπηρέτηση διημέρευσης λουομένων)

 

Οι Αμμοθίνες στις Μαρίκες

 


2.3 Δημόσιοι χώροι

 

Η προάσπιση κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου  είναι θεμελιώδης αρχή μας.

Άμεση αποκατάσταση της δημόσιας λειτουργίας των δημοτικών χώρων. Διακοπή των περαιτέρω παραχωρήσεων και μη ανανέωση των υφιστάμενων, ώστε να αποδοθούν ξανά όλοι οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση.

Ανάκληση της παραχώρησης της δημοτικής έκτασης δίπλα στο νεκροταφείο Ραφήνας στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ χωρίς αποζημίωση. Αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους που εισηγήθηκαν και ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης αυτής ,  από τον εργολάβο για τις παράνομες εργασίες που εκτέλεσε σε ζώνη πρασίνου και τυχόν  εμπλοκή του στη μεθόδευση της παραχώρησης και από κάθε υπεύθυνο που διευκόλυνε τη λειτουργία ενός μη αδειοδοτημένου εργοταξίου στην καρδιά της Ραφήνας.  

Άμεση παύση των εργασιών αποψίλωσης και τσιμεντοποίησης της δασικής έκτασης στο λόφο του Οχυρού, που πραγματοποιούνται με αδειοδότηση άσχετη από τις εργασίες που εκτελούνται και στόχο έχει την εμπορευματοποίηση ενός ακόμη δημόσιου χώρου.

Διακοπή όλων των εργολαβικών έργων μέσα σε δασικές εκτάσεις, περιοχές πρασίνου, παράκτια και παραρεμάτια ζώνη. Πλήρη αποκατάσταση αυτών με ευθύνη και επιτήρηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Μπλέ Λιμανάκι, Οχυρό κλπ)

Απελευθέρωση δημόσιων χώρων ανά γειτονιά σε συνεργασία με τους κατοίκους για βελτίωση της ποιότητας ζωής και δημιουργία χώρων ασφαλούς συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση ανάγκης.  

 


2.4  Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές σε Ραφήνα και Μάτι

 

Αναθεώρηση του Ε.Π.Σ. που στοχεύει στη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών   σε πυκνοδομημένη προέκταση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, με υψηλούς συντελεστές δόμησης (έως και 0,9),  λιγοστούς, αποκομμένους μεταξύ τους  χώρους πρασίνου και εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Συνολική επανεξέταση του σχεδίου, με πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και  όλου του δήμου, ώστε να αποφευχθούν οι αέναες ενστάσεις που γίνονται σήμερα ως αποτέλεσμα της προσχηματικής «διαβούλευσης»  και να προχωρήσουν συντεταγμένα οι  ανακατασκευές των κτηρίων και παράλληλα οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Παρέμβαση στα παράκτια βραχώδη και επικλινή παραλιακά πρανή με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ακτογραμμής από τη διάβρωση, στα πλαίσια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και με  «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (NbS)», όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, το περιβαλλοντικό δίκαιο και οι στρατηγικές της ΕΕ .  Απόρριψη της εργολαβικής κατασκευής «πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου» για τον οποίο η περιοχή είναι ακατάλληλη λόγω των ισχυρών βοριάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όλα τα ρέματα να παραμείνουν ανοιχτά και φυσικά. Πρόβλεψη των απαραίτητων απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών που έχουν χτιστεί μέσα ή δίπλα σε αυτά, σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια που προτείνουμε για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, μετατρέποντάς τα σε πραγματικούς γραμμικούς χώρους πρασίνου και εξασφαλίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων, που μπορεί να εξασφαλιστεί με ελάχιστες παρεμβάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ενοποίηση των δημόσιων χώρων πρασίνου και αναδασώσεις των λιγοστών εκτάσεων που είναι ακόμη χαρακτηρισμένες ως δασικές και δεν έχουν ακόμη αναγεννηθεί, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης υλοτόμησης που πραγματοποιήθηκε μετά τη φωτιά.

Καμία παρέμβαση σε περιοχές εκτός των πυρόπληκτων (πχ ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στον Πευκώνα)

 

 

2.5 Πολεοδομική μελέτη του οικισμού του Πικερμίου

 

Απόσυρση της τρέχουσας πολεοδομικής μελέτης και διεξαγωγή ουσιαστικής διαβούλευσης με αιχμή το κοινωνικό συμφέρον και όραμα μια βιώσιμη πόλη και όχι την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Αποτροπή δημιουργίας νέας Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στον οικισμό, που  θα προκαλέσει σφοδρή μετάλλαξη του τόπου, ήδη επιβαρυμένου από χρήσεις που έφερε η παρούσα διοίκηση όπως ΜΕΒΑ, ΧΑΔΑ, ΣΜΑ, ΚΕΛ κλπ.

Ισονομία στην εισφορά σε γη και χρήμα. Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις  σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες,  που μέσω της ΒΙΠΕ επιδιώκουν την εξαίρεσή τους σε εισφορά και  τη μεγέθυνση των ιδιοκτησιών τους με προνομιακούς όρους δόμησης (πχ ΕΛΠΕΝ).

Προστασία του ρέματος Βαλανάρη και των παλαιοντολογικών αποθεμάτων πέριξ αυτού, με καταρχήν οριοθέτησή τους  και πρόβλεψη ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 50 μέτρων εκατέρωθεν των οριογραμμών, όπως προβλέπει η ΖΟΕ Μεσογείων για τα ρέματα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

  

2.6 Διαχείριση Απορριμμάτων

 

Αλλαγή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων πέρα από τον κεντρικό σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος λειτουργεί με οικονομικοκεντρικά κριτήρια και προς όφελος των «εργολάβων» των σκουπιδιών.

 

Επιστροφή των κερδών που προκύπτουν από τη διαλογή, επεξεργασία και διαχείριση των αποβλήτων μας στον δήμο και τους δημότες ανάλογα με την ποσότητα που ανακυκλώνουν.

 

Διαλογή στην πηγή  με διανομή κάδων διαχωρισμού και  χωριστή συλλογή τους σε 5ήμερη βάση, ενώ στη συνέχεια τα διαχωρισμένα υλικά θα μαζεύονται σε χωριστές ροές για χωριστή διαχείριση.

 

Ενίσχυση της κομποστοποίησης που θα περιλαμβάνει σε ξεχωριστή ροή τα βλαστικά υπολείμματα, πέρα από τα οργανικά οικιακά απόβλητα.

 

Παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες και τους κατοίκους του δήμου,  για απαλλαγή από  προϊόντα μίας χρήσης (κυρίως πλαστικά). Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, με προοπτική την ελαχιστοποίηση (έως και εξάλειψη) της παραγωγής απορριμμάτων, ως τη μόνη οριστική λύση.


Ορθή κατανομή, διασπορά και μέριμνα για την καλή κατάσταση και καθαριότητα των δημοτικών κάδων όλων των ροών.

 

Μόνιμη εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέχρι να εμπεδωθεί ο νέος τρόπος οργάνωσης της καθημερινότητας όλων υπό το πρίσμα της ανακύκλωσης.


Βελανιδιά Ραφήνας: Να κηρυχθεί "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης"

 Με αφορμή τις καταγγελίες κατοίκων για απομάκρυνση εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου στο ιστορικό δέντρο της Βελανιδιάς στη Ραφήνας, θυμίζουμε και δημοσιοποιούμε ότι το 2020 είχε κατατεθεί στο δασαρχείο Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για κήρυξη της βελανιδιάς ως "Προστατευόμενο μνημείο της φύσης", με Αρ.Πρωτ. 2743/22-6-2020, από 4μελή επιστημονική ομάδα σύνταξης αποτελούμενη από τους Νίκο Σίμο, Αντώνη Λαζαρή, Εμμανουέλα Τερζοπούλου και Θεμιστοκλή Λαζαρή. 



Η ΕΠΜ περιλάμβανε ζώνη προστασίας 70 μέτρων περιμετρικά του δέντρου.

Ενώ ήταν αυτονόητη η υποχρέωση του δασαρχείου να κηρύξει το δέντρο "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης", για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το αίτημα μπήκε στο συρτάρι.

Δε θέλουμε να φανταστούμε "μεσολάβηση" του δήμου, ωστόσο τα επόμενα χρόνια συνέβησαν τα εξής:

- Ο δήμος το 2021 κατασκεύασε πέτρινη περίφραξη με περίμετρο 4-5 μέτρων περιμετρικά του δέντρου για να σταματήσει η χρήση του εν λόγω χώρου ως πάρκινγκ αυτοκινήτων. 

- Από το 2022 εντάθηκαν χωματουργικές εργασίες στο παρακείμενο ΔΗΜΟΤΙΚΟ οικόπεδο Α- ΝΑ της βελανιδιάς, από γνωστό νυν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου  Ευάγγελου Μπουρνούς

- Το 2023 το προαναφερόμενο ΔΗΜΟΤΙΚΟ οικόπεδο περιφράχθηκε,  για να κρύβεται η υποβάθμιση  του παρακείμενου στο ιστορικό δέντρο χώρου από τον χωματουργό

Ρωτάμε τον κ.Μπουρνούς, με ποιο δικαίωμα και βάση ποιας απόφασης δημοτικού συμβουλίου, χρησιμοποιείται δημοτικός χώρος ως χώρος απόθεσης μπάζων και προϊόντων εκσκαφής από ιδιώτη???

Ζητάμε τη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου προς ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  


Καταγγελία STOP στον σεξιστικό λόγο, από αιρετούς και φορείς

Καταγγελία για σεξιστικό λόγο στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, κατέθεσαν στις 1/5/24, 37 δημοτικ...