Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ομιλία & Παρουσίαση Ψηφοδελτίου ΓΗ &. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Κυριακή 1/10, ώρα 19:00, Κεντρική Πλατεία Ραφήνας

Σας προσκαλούμε στην ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης για τη Ραφήνα και το Πικέρμι  "ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
 
Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 7μμ
 Κεντρική Πλατεία της Ραφήνας
 
για να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις μας 
και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο μας! 
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι αναγκαίοι!


 

Με αυτοοργάνωση και αγάπη μπορούν να γίνουν πολλά



Ήταν πραγματικά τυχεροί όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Δημητρακού, σε μια εκδήλωση που εξελίχθηκε τελικά σε κάτι πολύ ευρύτερο από το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε και ο οποίος δεν ήταν άλλος από τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκε στη νεοσύστατη δημοτική κίνηση πολιτών Ραφήνας – Πικερμίου «Γη & Ελευθερία» και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή δημιουργώντας έναν ευπρόσδεκτο προβληματισμό στην κίνηση για το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο των πραγμάτων που συγκέντρωσε. Είμαστε σίγουροι όμως ότι θα τα καταφέρει, όπως άλλωστε κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτή τη μοναδική εκδήλωση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην πόλη της Ραφήνας.

Και λέμε ότι δεν έχει ξαναγίνει, γιατί ήταν μια εκδήλωση που έγινε από τον ίδιο τον κόσμο. Για να πραγματοποιηθεί βοήθησαν δεκάδες άνθρωποι, συμμετείχε σε αυτήν όποιος επιθυμούσε, έγινε με φανερή ευαισθησία και αγάπη και απέδειξε ότι αυτό που δίνει ζωή σε μια πόλη είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, κυρίως όταν τους δίνεται η αφορμή να δρουν και να προσφέρουν. Και ειδικά αυτό το τελευταίο αποδεικνυόταν από την τρανταχτή αντίθεση ανάμεσα στη γεμάτη ζωή πλατεία Δημητρακού εκείνη την ώρα και του θλιβερού θεάματος των άδειων τραπεζοκαθισμάτων που έχουν καταλάβει τη γειτονική πλατεία Πλαστήρα.

Η προχθεσινή εκδήλωση απέδειξε περίτρανα ότι με αυτοοργάνωση, θέληση, πίστη και αγάπη μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και η «Γη & Ελευθερία» έχει ήδη πετύχει πολλά κατορθώνοντας να φέρει σε πραγματική επαφή ανθρώπους με ευαισθησίες, ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η νεοσύστατη κίνηση υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτές, μαχόμενη για ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αισθητική και πολιτισμό αλλά και για μια αρμονική συνύπαρξη με τη φύση




Οι θέσεις της "Γη & Ελευθερία". Μέρος 3: Υποδομές

 



 

3.1    Λιμάνι Ραφήνας

 

Αναχαίτιση της υποβάθμισης της ζωής στο δήμο μας από τη σιωπηρή (χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους) αύξηση του αριθμού  των δρομολογίων και των πλοίων, που προκαλούν τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση γιατί δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας τους στο θέμα των καυσαερίων.

Καμία περαιτέρω επέκταση του λιμανιού. Αναλογική κατανομή δρομολογίων ανάμεσα σε Ραφήνα, Λαύριο και Πειραιά. Αποτροπή της εκτόνωσης του Πειραιά, με την μεταφορά πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας  προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές της Cosco για απαλλαγή του από τα επιβατηγά πλοία και μετατροπή του Πειραιά σε λιμάνι εμπορικό και κρουαζιέρας.

Μείωση των πλοίων και των δρομολογίων τους, κατανομή των δρομολογίων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι συγκέντρωση της πλειονότητάς τους σε συγκεκριμένες ώρες όπως γίνεται σήμερα με αποτέλεσμα να προκαλούν αφόρητη  ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δήμο.

Αυστηροί έλεγχοι στα καύσιμα, τις ταχύτητες και τη ρότα των πλοίων σύμφωνα με τους κανόνες ναυσιπλοΐας, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση, η όχληση κατοίκων και λουόμενων και οι πλημμυρισμοί των παραλιών από τα απόνερα.



 

 

 

3.2    Οδικές Υποδομές – Μετακινήσεις

 

Δημόσια δωρεάν αστική συγκοινωνία μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας.

Όχι στην επέκταση της Αττικής Οδού που θα πολλαπλασιάσει τα αυτοκίνητα προς τον δήμο μας, αυξάνοντας την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση και το πρόβλημα στάθμευσης στη Ραφήνα.

Κυκλοφοριακή μελέτη που να αξιοποιεί τις οδούς Φλέμινγκ, Αρίωνος και Δημοκρατίας-Μακεδονομάχων, τους υπάρχοντες δηλαδή οδικούς άξονες, για πρόσβαση από και προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Αύξηση της συχνότητας και εξορθολογισμός των δρομολογίων της τοπικής συγκοινωνίας σε Πικέρμι και Ραφήνα. Συντονισμός  της με μαθητικά ωράρια. Σύνδεσή της με τον προαστιακό σταθμό της Παλλήνης.  Συγκοινωνιακή σύνδεση ανάμεσα στη γειτονιές του δήμου.

 

 

3.3    Αποχέτευση

 

Επανεξέταση της θέσης κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι που βρίσκεται μέσα στην πλημμυρική ζώνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου του έργου, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους, στο Μεγάλο Ρέμα και στη θάλασσα σε περίπτωση «αστοχίας» ή έντονων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται συχνά λόγω κλιματικής αλλαγής.

Επανεξέταση του έργου σχετικά με τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων ακαθάρτων, έτσι ώστε να μην καταπατηθούν οι τελευταίοι εναπομείναντες υγρότοποι και ρέματα της Ραφήνας και του Πικερμίου (Μαρίκες, εκβολή Μεγάλου Ρέματος, ρέμα Βαλανάρη κ.α.) και να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των αντλιοστασίων από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα εργοτάξια του εργολάβου. Άμεση διακοπή της λειτουργίας τους εφόσον δεν έχουν αδειοδοτηθεί, μέχρι την αδειοδότησή τους και την διαμόρφωση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία τους.

Άμεση αποκατάσταση των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων, του αστικού πράσινου και των κοινόχρηστων χώρων  που έχουν πληγεί ή θα πληγούν από την παράνομη λειτουργία των εργοταξίων, αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από μια περιοχή.

Επιβολή συστημάτων διαχείρισης των προϊόντων εκσκαφής όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία  και προσδιορισμός των προσωρινών χώρων απόθεσης, μέχρι την διαχείρισή τους από πιστοποιημένους φορείς.

Διασφάλιση διενέργειας συνεχών ελέγχων ποιότητας κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου αποχέτευσης προς αποφυγή κακοτεχνιών.

Διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής μικρότερων, πιο τοπικών μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους κάτοικους των εκτός σχεδίου περιοχών οι οποίοι δεν θα καλυφθούν  από το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάζεται.

 

 

3.4    Αεροδρόμιο

 

Τέλος στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας που σταδιακά επέφερε η λειτουργία του αεροδρομίου στη Ραφήνα και σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και ρύπανσης των υδατικών αποθεμάτων, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δυσβάσταχτη και πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια.

Συμμόρφωση του αεροδρομίου με τους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη νομοθεσία, ώστε να διαφυλάσσεται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδίκηση θέσπισης κατάλληλης νομοθεσίας για την προστασία των κατοίκων των δήμων που γειτνιάζουν στο αεροδρόμιο.  Συγκεκριμένα α) απαγόρευση προσγειώσεων-απογειώσεων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας , β) χρήση των προβλεπόμενων αεροδιαδρόμων ώστε να μην διέρχονται πάνω από τις κατοικημένες περιοχές Ραφήνας και Αρτέμιδας.

Έλεγχος του αεροδρομίου σχετικά με τη διαχείριση των ρυπογόνων και επιφανειακών απορροών. Εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του αεροδρομίου σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή του  για επεξεργασία και καθαρισμό των ομβρίων από τις πίστες, τους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης, ώστε να σταματήσει η συνεχής ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα,  των γειτονικών ρεμάτων Ερασίνου και Μεγάλου Ρέματος και της θάλασσας.

Διεκδίκηση μείωσης κόστους στα τέλη αεροδρομίου για τους κατοίκους και δημότες της περιοχής μας καθώς και δωρεάν μετακίνηση από και προς αυτό.


 

Καταγγελία STOP στον σεξιστικό λόγο, από αιρετούς και φορείς

Καταγγελία για σεξιστικό λόγο στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, κατέθεσαν στις 1/5/24, 37 δημοτικ...