Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΟΧΙ στη διαιώνιση του παράνομου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

ΕΙΣΗΓΗΣΗ/ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ 1Ο ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 21/3/24,

«Λήψη απόφασης περί της αναγκαιότητας μίσθωσης αγροτεμαχίου ή τμήματος αγροτεμαχίου για τις ανάγκες λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»

 

Σύμφωνα με το νόμο 4685/2020 αρ.92-Προσωρινή Λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, (όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 73 Νόμος 4690/2020 με ισχύ την 30/5/2020):  

 

Παρ.1

«Εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και ειδικότερα Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στα σημεία όπου ήδη λειτουργούν σήμερα, όπως εμφαίνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα και δημοσιεύονται σε φωτοσμίκρυνση στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος για τους Δήμους: ………………. ιη) Στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου το τμήμα εντός εδαφικής έκτασης στη θέση «Πλατύ χωράφι», επιφανείας 2.718,87 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Α, Β, Γ,…., Ζ, Α) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από την Δευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.»

 

Παρ.2 

« Η προσωρινή λειτουργία επιτρέπεται από τη δημοσίευση του παρόντος έως τον καθορισμό χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, είτε με τροποποίηση ΓΠΣ ή με έγκριση ΤΧΣ και μέχρι τρία (3) έτη. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής παύει η προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ΣΜΑ επιβάλλεται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της όχλησης, την οπτική απομόνωση με περιμετρικές φυτεύσεις ή περιφράξεις και τη χρήση των βέλτιστων τεχνικών για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων. Για τις ανάγκες της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ στους ανωτέρω χώρους, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών και του τρόπου κτήσης τους, επιτρέπονται οι προσωρινές κατασκευές του άρθρου 21 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός». Μετά τη λήξη της προθεσμίας ή την με οποιονδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμος οφείλει εντός ενός (1) έτους να αποκαταστήσει τον χώρο στην αρχική του μορφή. Ειδικά, για τις περιπτώσεις παρόδου του χρονικού διαστήματος των τριών (3) ετών, δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας των ΣΜΑ

 

Το τοπογραφικό διάγραμμα με τη θέση του ακινήτου που εστάλη από τον Δήμο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (τότε υπ. Κωστής Χατζηδάκης) και δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡ.ΙΙΙ του ΦΕΚ 92 Α /2020, περιλαμβάνει την παρακάτω ΔΗΛΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ:

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος  Ευάγγελος Μπουρνούς ως δήμαρχος και νόμιμος εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας Πικερμίου δηλώνω ότι τα όρια του γεωτεμαχίου με στοιχεία 1-2-3-4-5-6-7-8-9-19-11-12-13-1 με εμβαδό 21.250,00τμ, το οποίο βρίσκεται στη θέση «ΚΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», τεμάχιο 222 της διανομής, και του τμήματος αυτού με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Α με εμβαδό 2.718,87τμ του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής υποδείχθηκαν από εμένα και ευθύνομαι για την ακρίβεια των δηλούμενων ορίων των γεωτεμαχίων»

 

Ομοίως το τοπογραφικό διάγραμμα περιλαμβάνει την παρακάτω ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ: 

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Παναγιώτης Καστρίτσιος Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε., υπάλληλος του δήμου Ραφήνας Πικερμίου έχοντας υπόψη μου τις συνέπειες περί ανακριβής τοποθέτησης έκτασης, δηλώνω ότι η έκταση υπό τα στοιχεία 1-2-3-4-5-6-7-8-9-19-11-12-13-1 με εμβαδό 21.250,00τμ, η οποία βρίσκεται στη θέση «ΚΤΗΜΑ ΡΑΦΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», τεμάχιο 222 της διανομής και είναι εκτός σχεδίου πόλεως, είναι τοποθετημένη επακριβώς με δική μου ευθύνη στην πινακίδα Γ.Υ.Σ. με αριθμό 6447/8 κλίμακας 1:5:000»

(Η δήλωση του μηχανικού δεν αναφέρει το γεωτεμάχιο στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο ΣΜΑ, παρόλο που το υπόμνημα του σχεδίου αναφέρει το ΚΑΕΚ του γηπέδου).

 

Να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση βρίσκεται μέσα σε πλημμυρική ζώνη του Μεγάλου Ρέματος (Αρίωνος) και βάσει του ΦΕΚ 498 Δ/2021 (αλλά και της προηγούμενης Υ.Α. οριοθέτησης του 2019) βρίσκεται μέσα στην υφιστάμενη γραμμή οριοθέτησης (μπλε διακεκομμένη γραμμή) και πλημμύρας (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή), που ισχύουν μέχρι την κατασκευή του έργου διευθέτησης, όπως φαίνεται στην παρακάτω κάτοψη και στο παρακάτω σχέδιο του ΦΕΚ 498 Δ/2021 οριοθέτησης (σχέδιο 2.6). 

Συνεπώς το πρόβλημα οφείλεται σε κακοδιαχείριση και αμέλεια της προηγούμενης διοίκησης υπό τον Ευ.Μπουρνού, η οποία αντί να κάνει μία προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος του Δήμου, προχώρησε σε ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΗΛΩΣΗ στο ΦΕΚ ενός γεωτεμαχίου χωρίς πρόσοψη σε νόμιμο δρόμο (με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Α και εμβαδό 2.718,87τμ), ως γηπέδου για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. 

      Εικόνα που περιέχει χάρτης, κείμενο, διάγραμμα, γραμμή

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

 Επειδή 

-       η τριετία από την δημοσίευση του ν.4685/2020 έχει  παρέλθει και ως εκ τούτου ο ΣΜΑ έχει καταστεί παράνομος

-       η παραμονή του στην υφιστάμενη θέση, εντός γραμμής πλημμύρας και οριοθέτησης, εκθέτει την εγκατάσταση και τους εργαζομένους σε πλημμυρικούς κινδύνους και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ποτάμι (από τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων και τα όμβρια από τις εκπλύσεις κάδων και απορριμματοφόρων)

-       η εύρεση γηπέδου προς ενοικίαση  όμορου στην υφιστάμενη θέση, περιορίζει τις ποιοτικές και οικονομικές επιλογές του Δήμου

-       ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι απαραίτητο από τη χρήση του να έχει πρόσοψη σε νόμιμο δρόμο ώστε να είναι νόμιμος και για αποφυγή μελλοντικών αντίστοιχων προβλημάτων

 

Προτείνεται αντί της εκμίσθωσης ακινήτου στην περιοχή που βρίσκεται ο υφιστάμενος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων(ΣΜΑ), να γίνει προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης με τον ιδιοκτήτη, μέχρι την οριστική μεταστέγαση του ΣΜΑ σύμφωνα με την υποχρέωση που απορρέει από  ν.4685/2020 και την παράλληλη ενεργοποίηση των κατάλληλων, νόμιμων διαδικασιών για την οριστική μεταστέγαση του ΣΜΑ.

 

 

Ραφήνα, 21/3/2024,

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Δημοτική σύμβουλος

Επικεφαλής «Γη & Ελευθερία»

 

                       

 

      Απόσπασμα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙΙ Ν.4685/2020

    

Καταγγελία STOP στον σεξιστικό λόγο, από αιρετούς και φορείς

Καταγγελία για σεξιστικό λόγο στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, κατέθεσαν στις 1/5/24, 37 δημοτικ...