Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (αναδημοσίευση από Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

Το παρακάτω ΔΤ αποτελεί αναδημοσίευση από τον μπλογκ της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το κοινό υπόμνημα συνυπέβαλε μαζί με τους φορείς της Ανατολικής Αττικής και η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία"

Φωτό: Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Δελτίο Τύπου 9/8/24

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

(Κοινό υπόμνημα φορέων και πολιτών της Ανατ.Αττικής

για την 1η αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κίνδυνων Πλημμύρας)

 

Κοινό υπόμνημα κατέθεσαν 9 φορείς και 15 πολίτες από την Ανατ.Αττική (από τη Βραυρώνα μέχρι τον Μαραθώνα) στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στην Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της  διαβούλευσης για την 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας(ΣΔΚΠ). Οι υπογράφοντες το κοινό υπόμνημα είναι εξωραϊστικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών για την προστασία ρεμάτων, δημοτικά σχήματα, επιστήμονες και άλλοι.

 

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Νοέμβριο του 2023 για καθυστέρηση στην αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης  και στην επικαιροποίηση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Ντάνιελ, αφού η καθυστέρηση αυτή κρίθηκε από επιστήμονες ως μία από τις αιτίες για την έλλειψη πρόληψης έναντι των καταστροφικών πλημμυρών και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτών στην Θεσσαλία.

 

Οι φορείς και πολίτες καταγγέλουν την προσχηματική διαβούλευση για ένα τόσο κρίσιμο για ολόκληρη την Ελλάδα θέμα, που έλαβε χώρα μέσα στο καλοκαίρι  (20/6-30/7), χωρίς ανακοινωμένη δημοσίως την προθεσμία υποβολής σχολίων!


                                        Φωτό: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ερασίνος)


 

Στο κοινό υπόμνημα θίγονται θέματα που αφορούν τη διαχείριση των ρεμάτων/ποταμών Ραφήνας, Ερασίνου, πυρόπληκτης περιοχής Ματιού και Ν.Μάκρης-Μαραθώνα, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

-       Την ελλειπή παρακολούθηση των στόχων και των μέτρων του προηγούμενου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Αν. Αττική, περιοχή στην οποία έχουν προκριθεί αποκλειστικά «έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» με εγκιβωτισμούς όλων σχεδόν των ποταμών/ρεμάτων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια

-       Τα ασαφή κριτήρια προσδιορισμού των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προαποφασισμένα πολεοδομικά σχέδια, σχέδια ανάπτυξης οδικών/σιδηροδρομικών υποδομών  και εργολαβικά έργα διευθέτησης ρεμάτων/ποταμών

-       Την προσχηματική εξέταση μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην 1η αναθεώρηση ΣΔΚΠ Αττικής, αφού, αντί να προκριθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες (αλλαγές χρήσεων γης, πολεοδομικές ρυθμίσεις κλπ), ήδη έχουν δρομολογηθεί ή εκτελούνται μαζικοί εγκιβωτισμοί των τελευταία φυσικών ρεμάτων της Αν.Αττικής, που αποδεδειγμένα και εκ των προδιαγραφών τους είναι έργα ανεπαρκή στις μεγάλες πλημμύρες που συμβαίνουν όλο και συχνότερα,. 

-       Την παράλειψη εξέτασης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (Nature Based Solutions) και Μέτρα Συγκράτησης των Υδάτων στις ορεινές λεκάνες (Ορεινά Υδρονομικά) στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν αποφασιστεί για την Αν.Αττική.

-       Την ασυμφωνία του ΣΔΚΠ Αττικής με τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ για την προστασία των υδάτων και 2007/60/ΕΚ για την προστασία από κινδύνους πλημμύρας και με τη 2η αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). Ενδεικτικά, ασυμφωνίες παρατηρούνται  σε σχέση με την υποχρέωση μελέτης των ρεμάτων/ποταμών σε επίπεδο λεκάνης απορροής και όχι αποσπασματικά, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές του Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών του ΣΔΛΑΠ και ειδικά των υγροτόπων που αποτελούν ασπίδα για την κλιματική αλλαγή και για την επάρκεια των υδάτινων πόρων

 

Υπόμνημα κατά της καταστροφής των τελευταίων φυσικών ρεμάτων της Αττικής (Μ.Ρέμα, Ερασίνος) καταθέσαν στη διαβούλευση για την 1η Αναθεώρηση ΣΔΚΠ, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας να τροποποιηθεί το Προσχέδιο της 1ης Αναθεώρησης ΣΔΚΠ Αττικής ώστε να μην προκριθούν τα παρωχημένα και αντικλιματικά αντιπλημμυρικά έργα.


Αγωνιζόμαστε  για να μη μετατραπεί σε μία νέα Θεσσαλία η Ανατ.Αττική, μία από τις τελευταίες φυσικές νησίδες και ασπίδα για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή ολόκληρης της Αττικής.  

 

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη ζητά η "Γη & Ελευθερία"

 Με αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή 30/8/24 (αρ.πρωτ.18781/2-9-24), η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" ζητά τη σύ...