Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Τι έκανε η δημοτική αρχή για να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ενός ποταμού απαραίτητου για την επιβίωση της Αττικής μετά τη φωτιά;;;

 Ραφήνα, 26/8/2024

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ 30/8/2024 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

 


Λίγες μόλις ημέρες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της πυρκαγιάς της Αττικής, πολλοί επιστήμονες μεταξύ αυτών ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και ο Παντελής Ξόφης, καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας δηλώνουν ότι η ήδη ημι-ερημοποιημένη Αττική, μετά την τελευταία φωτιά οδεύει προς την ερημοποίηση με επιταχυμένο ρυθμό(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/8, «Η Πεντέλη θα θυμίζει Κυκλάδες). Ο καθ. Ευθ. Λέκκας  μάλιστα επισημαίνει  ότι «το κάθε δέντρο, μα το κάθε δέντρο στην Αττική πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη οντότητα» και συστήνει δράσεις όχι μόνο για την κατά το δυνατό επέκταση των δασών της Αττικής, αλλά και για τη διαφύλαξη κάθε δέντρου ξεχωριστά.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ποτάμια και τα ρέματα τα επόμενα χρόνια θα είναι καίριος για την όποια φυσική αναγέννηση μπορεί να υπάρξει, για τις αναδασώσεις, για τον μετριασμό της ξηρασίας, της λειψυδρίας και εν γένει της ερημοποίησης της Αττικής. 

Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την θετική υποχρέωση των Κρατών για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με βάση τα βέλτιστα επιστημονικά δεδομένα και ήδη και τον Κανονισμό 2024/1991 της Ε.Ε. για την Αποκατάσταση της Φύσης, που τέθηκε σε ισχύ από 18.8.2024, και επιτάσσει την αποκατάσταση των ποταμών σε ελεύθερη ροή, μεταξύ άλλων και με αποκατάσταση της συνδεσιμότητάς τους με τα φυσικά πλημμυρικά τους πεδία. 

    Το "παλαιάς κοπής αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης" στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας κατήγγειλαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινό τους υπόμνημα στη διαβούλευση για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στις 29/7/24, ως αναποτελεσματικά για την πρόληψη κινδύνων πλημμύρας και μη συμβατό ως προς τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τις πλημμύρες, για τα ύδατα και γενικότερα για την θετική υποχρέωση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 

Το έργο διευθέτησης, είναι ολοφάνερο πλέον ότι εξυπηρετεί διάφορα "αναπτυξιακά" έργα (π.χ. επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας, συγκοινωνιακά έργα,  οικιστική και εμπορική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής) και όχι την αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών.


    Γνωρίζετε ότι στα πλαίσια αυτού του αντι-κλιματικού έργου, έχουν ήδη κοπεί εκατοντάδες δέντρα μέχρι το ύψος της Βελανιδιάς, θα κοπούν πάνω από 2500-3000 δέντρα συνολικά και ότι άμεσα προγραμματίζεται να κοπούν τα 143 δέντρα της εκβολής, από τη θάλασσα μέχρι τον Σκλαβενίτη. Γνωρίζετε επίσης ότι για τα δέντρα αυτά έχει εγκριθεί από το Δασαρχείο Πεντέλης άδεια υλοτομίας βασισμένη σε καταφανώς ψευδή αυτοψία της Δ/σης Δασών Αν. Αττικής που χαρακτηρίζει τα 143 υγιή δέντρα του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής (μεταξύ των οποίων και τα 17 εύρωστα αλμυρίκια που μεταφυτεύθηκαν στο Μπλε Λιμανάκι) «ξερά – στρεβλά - ασθενικά-- καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο». Το «πόρισμα» της  υποτιθέμενης αυτοψίας  έχει διαψευσθεί από έγκριτους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του ΕΛΚΕΘΕκαι από τη WWF Ελλάς, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί στο Δήμο.  

  

 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε τι ενέργειες έχετε κάνει ώστε να αποτρέψετε την κοπή καταρχήν των 143, στη συνέχεια των 2500-3000 χιλιάδων δέντρων και εν τέλει για την αποτροπή της τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης που θα επιφέρει το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, ως επιστέγασμα της φετινής περιβαλλοντικής καταστροφής της Αττικής. 


Η απάντησή σας παρακαλούμε να λάβει υπόψη την εκτίμηση των επιστημόνων ότι μετά τη φετινή φωτιά κάθε δέντρο και κάθε σταγόνα νερού είναι απαραίτητα για την υγεία και προϋπόθεση για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής μας και ολόκληρης της Αττικής.

 

 

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

    Δημοτική σύμβουλος

       «Γη & Ελευθερία»

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Μητσοτάκη οι πληγέντες είμαστε 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής και εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν!

Με πλακάτ και συνθήματα "Μητσοτάκη οι πληγέντες δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε οι 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής και εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν,  STOP στην ερημοποίηση της Αττικής, Αποκατάσταση της Φύσης ΤΩΡΑ, Απαγόρευση δόμησης και έργων στα καμένα" συμμετείχε η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Ραφήνας-Πικερμίου "Γη & Ελευθερία"στην συγκέντρωση που έγινε εχθές   έξω από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, μελών του υπουργικού συμβουλίου,  περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχων των πυρόπληκτων περιοχών, εχθές στο παλιό Δημαρχείο Πεντέλης.


Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε μεταξύ πολλών δημοτικών συμβούλων των πυρόπληκτων περιοχών και η δημοτική σύμβουλος Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Ραφήνας-Πικερμίου "Γη & Ελευθερία".



Στη συγκέντρωση συμμετείχαν φορείς και κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, μεταξύ αυτών ο Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, ο φυσιολατρικός σύλλογος Βρηλισσός, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, δημοτικές παρατάξεις  από τις πυρόπληκτες περιοχές (Πεντέλη πόλη πρότυπο, Γη & Ελευθερία-Ραφήνα Πικέρμι, Λαϊκή Συσπείρωση, Εμείς η Πόλη μας-Παλλήνη, Εν δράσει-Ν.Μάκρη Μαραθώνας  κλπ), περιφερειακές παρατάξεις (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική, Ανυπότακτη Αττική), κόμματα(ΣΕΚ).


Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" συμμετέχει σήμερα το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη συλλόγων, κινήσεων πολιτών και δημοτικών παρατάξεων από τις πυρόπληκτες περιοχές με στόχο το συντονισμό των ενεργειών και δράσεων για την αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων και το σταμάτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Αττικής, η οποία κατά τους επιστήμονες μπαίνει πλέον σε ταχεία πορεία ερημοποίησης με σοβαρότατες επιπτώσεις στους 4,5 εκατομμύρια κατοίκους της. 

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΩΡΑ - ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ» -

 

Δελτίο τύπου «Γη & Ελευθερία», 16 Αυγούστου 2024

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΩΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ»

Η πρόχειρη αρχική αποτίμηση για τη φωτιά που έκαψε την ΒΑ Αττική μιλά για περίπου 150.000 στρέμματα καμένου δάσους, μία εργαζόμενη γυναίκα απανθρακωμένη, εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ζώα και σχεδόν ολική καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η άμεση συνέπεια θα είναι μία αισθητή αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, που θα καταστήσει δύσκολη την αναγέννηση μίας πανέμορφης και οικολογικά πολύτιμης περιοχής της Αττικής. Κι αυτά σε μία Περιφέρεια για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ήδη πρίν από την φετινή καταστροφή, ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κλιματικής κατάρρευσης και σήμερα μιλούν για την ανάγκη αντιμετώπισης της ερημοποίησης, που είναι εδώ.  


                                                                        Φωτό Lykavitos.gr


 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομακτική έκταση που πήρε αυτή η φωτιά, διανύοντας πάνω από 40 χλμ και φθάνοντας μέχρι και μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Το ότι η πρόβλεψη επικινδυνότητας  για τις 11/8 ήταν κατηγορία 5, δεν είναι κάτι που «βγάζει λάδι» την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Ίσα ίσα γνωρίζοντας την επικινδυνότητα, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να πάρει τα ανάλογα μέτρα. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος αυτό δεν έγινε ή έγινε λάθος. 

Ο «στρατηγός άνεμος» των 6-7 μποφόρ που έπνεε την Κυριακή 11/8 δεν είναι σπάνια αλλά συνηθισμένη περίπτωση στην Ανατ.Αττική, ειδικά τον Αύγουστο. Οι άνεμοι αυτοί είναι τα γνωστά σε όλους μας…μελτέμια!!!

Το «δύσβατο» των περιοχών είναι επίσης κάτι σχεδόν δεδομένο στις δασικές πυρκαγιές που καίνε συνήθως βουνά, τα οποία τυγχάνει να είναι γεμάτα χαράδρες  και ρέματα.

Όσον αφορά τη διάσπαρτη δόμηση της Αττικής, που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β.Κικίλια ως μία από τις δυσκολίες που έκαναν δήθεν «ξεχωριστή» τη φωτιά στη ΒΑ Αττική, πράγματι είναι πρόβλημα.  ‘Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει πάρει μέτρα για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, αντίθετα την έχει ενισχύσει με σειρά νόμων της τελευταίας 2ετίας, πράγμα που έχει καταγγελθεί από αναρίθμητες περιβαλλοντικές οργανώσεις, νομικούς, χωροτάκτες/πολεοδόμους κλπ.

 

 

Ο «ΗΡΩΙΣΜΟΣ» ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ ΦΩΤΙΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

 

Ο ηρωϊσμός των πυροσβεστών πράγματι ήταν αξιοθαύμαστος! Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι επί δύο μέρες δούλευαν χωρίς ο κρατικός μηχανισμός να έχει προνοήσει να τους προμηθεύει φαγητό και νερό όπως δηλώνουν οι εποχικοί πυροσβέστες και ότι πολλοί από αυτούς δούλευαν επί δύο 24ωρα χωρίς ξεκούραση, προφανώς γιατί δεν υπήρχαν άτομα να τους αντικαταστήσουν. Δυστυχώς όμως ο ηρωισμός δεν ήταν αρκετός για να αποτρέψει την καταστροφή. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η κυβέρνηση που σήμερα τους εξυμνεί και τους ευχαριστεί, είναι η ίδια που ξυλοφόρτωσε τη συγκέντρωση των πυροσβεστών έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 5/11/2021  όταν ζητούσαν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 

Εκ του αποτελέσματος, χρειαζόντουσαν πολλά περισσότερα από τον ηρωισμό πυροσβεστών και εθελοντών, όπως

-       η κάλυψη ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ των 4.000 κενών οργανικών θέσεων εργασίας πυροσβεστών. Βασική αρχή είναι ότι οι φωτιές σβήνουν από μονάδες εδάφους και τα εναέρια μέσα παίζουν επικουρικό ρόλο.

-       η ανασύσταση των υπηρεσιών ΔΑΣΟπυρόσβεσης, που ουσιαστικά διαλύθηκαν όταν η πυροσβεστική πέρασε από την εποπτεία των δασαρχείων στην εποπτεία του υπουργείου προστασίας του πολίτη, με σαφή προσανατολισμό στην προστασία της «ανθρώπινης ζωής» και όχι των δασών. Έτσι, με εξαίρεση 16 (!!!) ομάδων δασοκομάντος για τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Μαρινάκης  περηφανεύεται ότι η ΝΔ επαναδημιούργησε, η πυροσβεστική περιορίζεται κυρίως στην προστασία οικισμών και διάσπαρτων σπιτιών, αντί να σβήνει τις δασικές πυρκαγιές.

-       η στελέχωση των δασικών υπηρεσιών για την συνολική διαχείριση των δασών, για ενίσχυση της πρόληψης, για επικαιροποίηση και εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης των δασών που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αλλά δε μπορούν να υλοποιηθούν λόγω υποστελέχωσης.

-       η ενίσχυση του εξοπλισμού πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών με σύγχρονα οχήματα και εναέρια μέσα

 

Είναι θράσος και προσβολή προς όλους μας, η προσπάθεια της κυβέρνησης, να μεταθέσει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες της πυροπροστασίας από το κράτος στους πολίτες μέσω των Κανονισμών Πυροπροστασίας Οικοπέδων και Ακινήτων! Οι κανονισμοί αυτοί, όχι μόνο δεν βοήθησαν, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν ξερή καύσιμη ύλη από τους σωρούς των προϊόντων αποψίλωσης οικοπέδων τους οποίους οι δήμοι αδυνατούσαν, λόγω τεράστιου όγκου, να περισυλλέξουν και να διαχειριστούν. 

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Είναι μονόδρομος η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στην Αττική. Διαφορετικά 4 εκατομμύρια πληθυσμός θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει. Θα γίνουμε κλιματικοί μετανάστες, όπως οι λαοί που έρχονται από την Αφρική στην Ευρώπη, αν θέλουμε να επιβιώσουμε από τους καύσωνες, την έλλειψη νερού, τροφής, από τις νέες ασθένειες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και τις παλιές που θα γενικευθούν, από την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας κλπ. 

 

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ και όλων όσων «κόπτονται» δήθεν για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, την οποία μάλιστα θεωρούν, αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά, πως βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την προστασία των οικοσυστημάτων. «Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή» ακούμε κάθε χρόνο  από τον πρωθυπουργό, θέλοντας να υποβαθμίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες στρεμμάτων καμένων δασών κάθε καλοκαίρι. Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

 

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΜΚΟ κλπ. Για να σταματήσει κάθε επιπλέον υποβάθμιση των εναπομεινάντων, πολύτιμων για την αναγέννηση της Αττικής φύσης, δασικών και ποτάμιων οικοσυστημάτων. Για να υπάρξει σχέδιο αποκατάστασης των χαμένων οικοσυστημάτων μας.

 

Η προστασία των υδάτινων αποθεμάτων που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ειδικά μετά το καμπανάκι της λειψυδρίας που «χτύπησε» φέτος το καλοκαίρι, πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα του κράτους. Τα ποτάμια της Αττικής που σήμερα τσιμεντοποιούνται δήθεν για αντιπλημμυρικούς λόγους ώστε να φεύγει γρήγορα το πολύτιμο νερό προς τη θάλασσα, υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες της Αττικής είναι καθαρό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. 

 

ΆΜΕΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΦΟΔΡΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, με εκ νέου εξέταση της σκοπιμότητάς τους και επανασχεδιασμό τους με λύσεις βασισμένες στη φύση. Το αίτημα ήδη τέθηκε και στα πλαίσια της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (που έληξε πριν 15 ημέρες) με δύο κοινά υπομνήματα από 11 περιβαλλοντικές ΜΚΟ και από 9 φορείς και 15 επιστήμονες της Ανατολικής Αττικής (Βραυρώνας, Ραφήνας, Παλλήνης, Ματιού και Μαραθώνα). 


ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ MASTERPLAN "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ, κατά τα πρότυπα της Εύβοιας. Το βουνό πρέπει να αφεθεί ήσυχο και να στελεχωθεί το Δασαρχείο για να συντάξει μελέτες αποκατάστασης, ορεινών υδρονομικών για τη διαχείριση υδάτων/φερτών και αυστηρής προστασίας της αναγέννησης.


ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (αναδημοσίευση από Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

Το παρακάτω ΔΤ αποτελεί αναδημοσίευση από τον μπλογκ της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το κοινό υπόμνημα συνυπέβαλε μαζί με τους φορείς της Ανατολικής Αττικής και η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία"

Φωτό: Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Δελτίο Τύπου 9/8/24

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

(Κοινό υπόμνημα φορέων και πολιτών της Ανατ.Αττικής

για την 1η αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κίνδυνων Πλημμύρας)

 

Κοινό υπόμνημα κατέθεσαν 9 φορείς και 15 πολίτες από την Ανατ.Αττική (από τη Βραυρώνα μέχρι τον Μαραθώνα) στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στην Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της  διαβούλευσης για την 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας(ΣΔΚΠ). Οι υπογράφοντες το κοινό υπόμνημα είναι εξωραϊστικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών για την προστασία ρεμάτων, δημοτικά σχήματα, επιστήμονες και άλλοι.

 

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Νοέμβριο του 2023 για καθυστέρηση στην αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης  και στην επικαιροποίηση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Ντάνιελ, αφού η καθυστέρηση αυτή κρίθηκε από επιστήμονες ως μία από τις αιτίες για την έλλειψη πρόληψης έναντι των καταστροφικών πλημμυρών και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτών στην Θεσσαλία.

 

Οι φορείς και πολίτες καταγγέλουν την προσχηματική διαβούλευση για ένα τόσο κρίσιμο για ολόκληρη την Ελλάδα θέμα, που έλαβε χώρα μέσα στο καλοκαίρι  (20/6-30/7), χωρίς ανακοινωμένη δημοσίως την προθεσμία υποβολής σχολίων!


                                        Φωτό: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ερασίνος)


 

Στο κοινό υπόμνημα θίγονται θέματα που αφορούν τη διαχείριση των ρεμάτων/ποταμών Ραφήνας, Ερασίνου, πυρόπληκτης περιοχής Ματιού και Ν.Μάκρης-Μαραθώνα, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

-       Την ελλειπή παρακολούθηση των στόχων και των μέτρων του προηγούμενου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Αν. Αττική, περιοχή στην οποία έχουν προκριθεί αποκλειστικά «έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» με εγκιβωτισμούς όλων σχεδόν των ποταμών/ρεμάτων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια

-       Τα ασαφή κριτήρια προσδιορισμού των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προαποφασισμένα πολεοδομικά σχέδια, σχέδια ανάπτυξης οδικών/σιδηροδρομικών υποδομών  και εργολαβικά έργα διευθέτησης ρεμάτων/ποταμών

-       Την προσχηματική εξέταση μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην 1η αναθεώρηση ΣΔΚΠ Αττικής, αφού, αντί να προκριθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες (αλλαγές χρήσεων γης, πολεοδομικές ρυθμίσεις κλπ), ήδη έχουν δρομολογηθεί ή εκτελούνται μαζικοί εγκιβωτισμοί των τελευταία φυσικών ρεμάτων της Αν.Αττικής, που αποδεδειγμένα και εκ των προδιαγραφών τους είναι έργα ανεπαρκή στις μεγάλες πλημμύρες που συμβαίνουν όλο και συχνότερα,. 

-       Την παράλειψη εξέτασης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (Nature Based Solutions) και Μέτρα Συγκράτησης των Υδάτων στις ορεινές λεκάνες (Ορεινά Υδρονομικά) στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν αποφασιστεί για την Αν.Αττική.

-       Την ασυμφωνία του ΣΔΚΠ Αττικής με τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ για την προστασία των υδάτων και 2007/60/ΕΚ για την προστασία από κινδύνους πλημμύρας και με τη 2η αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). Ενδεικτικά, ασυμφωνίες παρατηρούνται  σε σχέση με την υποχρέωση μελέτης των ρεμάτων/ποταμών σε επίπεδο λεκάνης απορροής και όχι αποσπασματικά, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές του Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών του ΣΔΛΑΠ και ειδικά των υγροτόπων που αποτελούν ασπίδα για την κλιματική αλλαγή και για την επάρκεια των υδάτινων πόρων

 

Υπόμνημα κατά της καταστροφής των τελευταίων φυσικών ρεμάτων της Αττικής (Μ.Ρέμα, Ερασίνος) καταθέσαν στη διαβούλευση για την 1η Αναθεώρηση ΣΔΚΠ, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας να τροποποιηθεί το Προσχέδιο της 1ης Αναθεώρησης ΣΔΚΠ Αττικής ώστε να μην προκριθούν τα παρωχημένα και αντικλιματικά αντιπλημμυρικά έργα.


Αγωνιζόμαστε  για να μη μετατραπεί σε μία νέα Θεσσαλία η Ανατ.Αττική, μία από τις τελευταίες φυσικές νησίδες και ασπίδα για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή ολόκληρης της Αττικής.  

 

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη ζητά η "Γη & Ελευθερία"

 Με αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή 30/8/24 (αρ.πρωτ.18781/2-9-24), η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" ζητά τη σύ...