Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Περί ετοιμότητας του Δήμου έναντι βροχοπτώσεων χειμώνα (Ερώτηση στη Δημοτική Αρχή από "Γη & Ελευθερία")

Γραπτό αίτημα και ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Νοεμβρίου έκανε η δημοτική σύμβουλος της "Γη & Ελευθερία" Εμμανουέλα Τερζοπούλου, ζητώντας από την δημοτική αρχή στοιχεία σε σχέση με την ετοιμότητα του Δήμου απέναντι στις βροχοπτώσεις του χειμώνα, δεδομένων μάλιστα των εργασιών που εκτελούνται μέσα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας .

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή: 


Ραφήνα, 14/11/24

 

 

Προς τον 

Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου    

Υπ’όψη: 1. Δημάρχου κ. Δ.Τσεβά Μήλα

                2. Αντιδημάρχου Πολ.Προστασίας κ. Χ.Ζαφειρόπουλου

 

 

 

ΘΕΜΑ: Αίτημα παροχής πληροφοριών

για προπαρασκευαστικές δράσεις εν’όψει βροχοπτώσεων χειμώνα

 

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν οι υπηρεσίες σας έχουν υλοποιήσει τις προπαρασκευαστικές δράσεις που προβλέπονται από την εγκύκλιο Α1841/5-10-2022 (ή τυχόν πιο πρόσφατης) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. 

            Τα εν λόγω μέτρα και δράσεις είναι σημαντικά, κατόπιν και όσων επισήμαναν οι Καθηγητές Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος  και ΑΠΘ κος Κων/νος Βουβαλίδης στην εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που έγινε στις 10/11/24 στη Ραφήνα, με θέμα «Βαλένθια-Θεσσαλία: πλημμύρες και κλιματική αλλαγή». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, η έλλειψη  προπαρασκευαστικών μέτρων και ετοιμότητας των υπηρεσιών στην Βαλένθια, ταυτόχρονα με την μη έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια άνω των 200 ανθρωπίνων ζωών στη Βαλένθια. 

Επιπλέον, έχει επισημανθεί από θεσμικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, τα σχετικά στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν στην παραπάνω εκδήλωση, ο αυξημένος κίνδυνος πλημμύρας στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας λόγω της εκτέλεσης του έργου διευθέτησης. Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου της εκδήλωσης.

 

            Κατόπιν των παραπάνω και εν’όψει των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου/χειμώνα, παρακαλούμε να μας χορηγήσετε τις παρακάτω πληροφορίες και έγγραφα, σχετικά με τα μέτρα και δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία  διαχείριση  των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων:

-        Το Σχέδιο  για  την αντιμετώπιση  εκτάκτων  αναγκών  και  την  άμεση/βραχεία διαχείριση  των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων 

-        Αν έχει γίνει Συντήρηση  εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

-        Τα επικαιροποιημένα μνημόνια ενεργειών των Γραφείων Πολιτικής  Προστασίας και αν έχουν κοινοποιηθεί σε Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ.

-       Τα  μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, με την μορφή Μητρώου Εργοληπτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών 

-       Αν και με ποιούς τρόπους έχει γίνει ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας 

-       Αν έχουν προσδιοριστεί χώροι προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών από τους χώρους αρμοδιότητας των Δήμων μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων 

-       Αν έχουν διενεργηθεί ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών σας 

-       Αν έχει γίνει Προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (Σ.Τ.Ο.) εν’όψει του χειμώνα και ποια τα αποτελέσματά τους, ειδικά σε σχέση με την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών που βρίσκονται μέσα στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, όπως αυτές ορίζονται από το ΠΔ οριοθέτησής του και τα πιο πρόσφατα μοντέλα των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Να σημειωθεί ότι εντός των γραμμών πλημμύρας περιόδου επαναφοράς 50-100-1000 ετών βρίσκονται ευαίσθητες δομές όπως δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. 

 

Ευχαριστούμε.

 

  

 

Με εκτίμηση,

   Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ 2025: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Στην ίδια αντιπεριβαλλοντική και αντικλιματική  πολιτική του Δήμου με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπουρνούς συνεχίζει και η νυν δημοτική αρχή της κ. Τσεβά.

Το τεχνικό πρόγραμμα, που κατατέθηκε, συνεχίζει όλα τα καταστροφικά «έργα» και μελέτες τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα αποτελειώσουν το όποιο φυσικό περιβάλλον έχει απομείνει στην περιοχή μας, εν έτει 2024 που κατακάηκε η Αττική.

Οχυρό, παραλιακός πεζόδρομος πάνω στις αμμοθίνες των Μαρικών, τσιμέντωμα των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι, μελέτες οριοθέτησης και «εξαφάνισης» ρεμάτων στη Διώνη, οδικά έργα που μετονομάζονται σε «αντιπλημμυρικά» και επιφέρουν τετελεσμένα στο υπό διαβούλευση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (κωδ.64, «Δράσεις Προστασίας Πολεοδομικών Τετραγώνων…», κοινώς «επέκταση Ευβοϊκού»), διευθέτηση του ρέματος Βαλανάρη στην πολεοδομική μελέτη επέκτασης του Πικερμίου, ΣΒΑΚ που δένει τα χέρια του Δήμου για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων χωρίς κλιματικά κριτήρια και με εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων.  

Αυτά περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2025, πολλά εκ των οποίων «έρχονται» από τεχνικά προγράμματα προηγούμενων ετών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε να έχει συμβασιοποιήσει πολλά από αυτά τα έργα, έτσι ώστε να πρέπει ο Δήμος να πληρώσει σοβαρά πέναλτυ για να αποσυρθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία.

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025, παρατηρήσεις και προτάσεις από δημοτικές παρατάξεις κατέθεσε μόνο η «Γη & Ελευθερία», ενώ από συλλόγους οι Νηρέας, Ωκεανίς και Αιολίς.

Οι παρατηρήσεις της «Γη & Ελευθερία» ήταν κατά μεγάλο μέρος στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των αστικών και εξωαστικών περιοχών μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με ενίσχυση του πρασίνου στις πόλεις και προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Κατ’ επέκταση, στις προτάσεις μας εντάξαμε προτάσεις συλλόγων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτές του Νηρέα για μη όδευση του παραλιακού πεζόδρομου πάνω από το αμμοθινικό οικοσύστημα των Μαρικών,  του Πευκώνα για αναδάσωση μίας έκτασης καμένης από τη φωτιά του 2018, του Ματιού για χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων υποστήριξης των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι. Υποστηρίξαμε επίσης την διαμαρτυρία 311 κατοίκων της Ραφήνας για την ανάκληση της από 10.10.2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία επιτράπηκε η εκτέλεση έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας στους δρόμους της Ραφήνας, μεταξύ άλλων, και για τα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση νέα έργα από τσιμέντο μέσα στα ρέματα στο Μπλε & Πράσινο Λιμανάκι, που εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου (κύριο του έργου).  

Καμία από τις προτάσεις μας δεν ελήφθη υπόψη, ενώ στην περίπτωση των Μαρικών ένας από τους λόγους απόρριψης της πρότασής μας ήταν ότι η τροποποίηση της μελέτης θα είχε κόστος! 

Παρόλο που η περιβαλλοντική ζημία της όδευσης πεζοδρόμου (ακόμη και ξύλινου ) πάνω σε ένα αυστηρά προστατευόμενο οικότοπο (κωδ.NATURA 2250-αμμοθίνες με άρκευθους) είναι ανεκτίμητη, ακόμη και με οικονομικούς όρους το κόστος τροποποίησης της μελέτης είναι αμελητέο μπροστά στο οικονομικό όφελος που θα επιφέρει η αφαίρεση ενός τμήματος του έργου, που την κατασκευή του θα πληρώσουμε οι πολίτες για να καταστρέψουν τις Μαρίκες.   

 

Επειδή όλα οδεύουν στα παλιά «καλά» μονοπάτια, καλούμε την κοινωνία των πολιτών

να μπει πάλι μπροστά στον αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα.

 

                            31/10/24, Ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία



ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ - Συμπαράσταση σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ    Σάββατο 22/3 ώρα 3μμ   Η βύθιση του αλιευτικού ΑΝΤΡΙΑΝΑ στα νερά της Αδριατικής στις 14/6/23 που στοίχησε τη ζωή...