Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

το Πρόγραμμα της "Γη & Ελευθερία"


 

1.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΘΕΣΜΟΙ

Αποκατάσταση της δημοκρατίας στη διοίκηση του δήμου.

Αναβάθμιση των Δημοτικών Συμβουλίων έναντι των Επιτροπών.

Τέλος στα διαδικτυακά και δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια. Συνεδριάσεις με φυσική παρουσία ανοιχτά σε δημότες, φορείς και συλλογικότητες για έκφραση απόψεων.

Αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτικών Συμβουλίων για ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν την κάθε κοινότητα  και το δήμο συνολικά, με αυτόνομη ατζέντα,  που θα λαμβάνεται υπόψη από το Δημοτικό Συμβούλιο.  

Ενίσχυση του θεσμού της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ) με συμμετοχή όλων των φορέων, των συλλογικοτήτων και πολιτών. Τακτική συνεδρίασή της.

Θέσπιση συνελεύσεων γειτονιάς με συμμετοχή δημάρχου/αντιδημάρχου για συζήτηση και άμεση ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν κάθε περιοχή.

Οι υπηρεσίες του δήμου (πράσινο, καθαριότητα, σχολεία, δομές υγείας, δομές αλληλεγγύης και πρόνοιας κλπ) να υπάγονται στο δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και να ελέγχονται από το δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια.

Χρηστή διοίκηση. Νομικός και οικονομικός έλεγχος του δήμου για την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, σχετικά με τη διάθεση των δημοτικών πόρων, την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και τη  σύναψη δανείων. Διαφάνεια και συνεχής λογοδοσία.

 

2.    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

2.1    Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας


Ακύρωση του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος και επανεξέτασή του βάσει των επιστημονικά σύγχρονων Λύσεων βασισμένων στη Φύση (NbS-Nature based Solutions) σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις, τις ευρωπαϊκές οδηγίες,  τις στρατηγικές της ΕΕ και τον πρόσφατο ευρωπαϊκό νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης.

Άμεση ανακατασκευή των ανεπαρκών και απαρχαιωμένων τεχνικών έργων διέλευσης (γεφυρών) του ποταμού, έργα που θα αυξήσουν άμεσα και σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία. 

Καμία παρέμβαση στα πλημμυρικά πεδία Πετρέζας και Αρίωνος προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση του ποταμού με τις αδόμητες ζώνες που πλημμυρίζουν και σώζουν μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από πλημμύρες. Έτσι θα εξαλειφθεί η ανάγκη κατασκευής φράγματος στην Πετρέζα που είναι σε ευθεία αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, που επιτάσσει το γκρέμισμα των φραγμάτων και την αποκατάσταση της φυσικής ροής σε 25.000 χλμ ευρωπαϊκών ποταμών.

Αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ποταμού με τις απαραίτητες καθαιρέσεις αυθαιρέτων ή/και νόμιμων κατασκευών που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στο ρέμα διότι  εκθέτουν σε κίνδυνο πρώτα τους ίδιους τους κατοίκους τους και στη συνέχεια τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου.  Αποζημιώσεις των πραγματικά νόμιμων, αλλά και εκείνων των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που με αντικειμενικά κριτήρια «μένουν στον  δρόμο».

Διάνοιξη του δέλτα της εκβολής με απόδοση στον ποταμό του χώρου του parking και τμήματος  του πάρκου Καραμανλή, εφόσον χρειαστεί, και μετατροπή της οδού Ευβοϊκού σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μίας λωρίδας για την εξυπηρέτηση των εντός σχεδίου κατοίκων.  Απόρριψη της σχεδιαζόμενης μετατροπής της οδού Ευβοϊκού σε οδικό άξονα βαρέων οχημάτων προς το λιμάνι, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας συστήνει απομάκρυνση των κρίσιμων υποδομών γύρω από τα ποτάμια.

Εφαρμογή λύσεων  NbS (λύσεις βασισμένες μόνο στη φύση) για τοπικές παρεμβάσεις στήριξης ευπαθών πρανών, όπου κριθεί απαραίτητο. 

Μελέτη σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος και αποκάλυψη  του ποταμού (Daylighting) από αποσπασματικές τμηματικές διευθετήσεις και φράγματα που έγιναν στο παρελθόν (ανάντι Αττικής οδού, στα ρέματα Παναγίτσας, Νταού κλπ). Καμία περαιτέρω αποσπασματική παρέμβαση σε ρέματα της λεκάνης του Μεγάλου Ρέματος στα πλαίσια νέων πολεοδομικών σχεδίων ή επεκτάσεων των ήδη υφιστάμενων (πχ. Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές,  πολεοδομικής επέκτασης  Διώνης),  προτού το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας μελετηθεί  στο σύνολό του, όπως επιτάσσουν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής  και τα Σχέδια Διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

 

2.2    Παραλιακό Μέτωπο 

Αναθεώρηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τις πυρόπληκτες περιοχές, το οποίο αντί να στοχεύει στην καλύτερη χωροταξική οργάνωση της περιοχής, την προστασία από φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση της φύσης, υπηρετεί την εκμετάλλευση/εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης και την πολεοδόμηση των καμένων εκτάσεων.

Καμία εργολαβικού τύπου επέμβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του δήμου και απόλυτη εφαρμογή της  νομοθεσίας σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Ακύρωση των σχεδίων του δήμου για τσιμεντοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου με κατασκευή παραλιακού «πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου» από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι το δημοτικό κολυμβητήριο με κοπές δέντρων και καταπάτηση του παράκτιου οικοσυστήματος των Μαρικών.

Επεμβάσεις αποκατάστασης και διατήρησης της δημόσιας παραλιακής περιουσίας, με συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιών.

Διεκδίκηση έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για την προστασία των παράκτιων υγροτόπων (εκβολή Μεγάλου Ρέματος, Μαρίκες)  με παράλληλη  σύνταξη σχεδίων διαχείρισής τους.

Αυστηρή απαγόρευση τροχοφόρων στις ακτές και παύση των μηχανικών καθαρισμών των παραλιών  που επιτείνουν τη διάβρωση των ακτών, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.  

Λύση των συμβάσεων παραχώρησης των παραλιών για τραπεζοκαθίσματα, μπαράκια και άλλες απαγορευμένες χρήσεις. Κατά περίπτωση σύναψη συμβάσεων υποδομών,  σε συμμόρφωση με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της ΖΟΕ Μεσογείων  (καντίνες ορθίων για εξυπηρέτηση διημέρευσης λουομένων)

 

 2.3    Δημόσιοι χώροι

Η προάσπιση κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου  είναι θεμελιώδης αρχή μας.

Άμεση αποκατάσταση της δημόσιας λειτουργίας των δημοτικών χώρων. Διακοπή των περαιτέρω παραχωρήσεων και μη ανανέωση των υφιστάμενων, ώστε να αποδοθούν ξανά όλοι οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση.

Ανάκληση της παραχώρησης της δημοτικής έκτασης δίπλα στο νεκροταφείο Ραφήνας στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, χωρίς αποζημίωση. Αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους που εισηγήθηκαν και ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης αυτής,  από τον εργολάβο για τις παράνομες εργασίες που εκτέλεσε σε ζώνη πρασίνου και τυχόν  εμπλοκή του στη μεθόδευση της παραχώρησης και από κάθε υπεύθυνο που διευκόλυνε τη λειτουργία ενός μη αδειοδοτημένου εργοταξίου στην καρδιά της Ραφήνας.  

Άμεση παύση των εργασιών αποψίλωσης και τσιμεντοποίησης της δασικής έκτασης στο λόφο του Οχυρού, που πραγματοποιούνται με αδειοδότηση άσχετη από τις εργασίες που εκτελούνται και στόχο έχει την εμπορευματοποίηση ενός ακόμη δημόσιου χώρου.

Διακοπή όλων των εργολαβικών έργων μέσα σε δασικές εκτάσεις, περιοχές πρασίνου,  παράκτια και παραρεμάτια ζώνη. Πλήρη αποκατάσταση αυτών με ευθύνη και επιτήρηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Μπλέ Λιμανάκι, Οχυρό κλπ).

Απελευθέρωση δημόσιων χώρων ανά γειτονιά σε συνεργασία με τους κατοίκους,  για βελτίωση της ποιότητας ζωής και δημιουργία χώρων ασφαλούς συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση ανάγκης.  

 

2.4    Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) για τις πυρόπληκτες περιοχές σε Ραφήνα και Μάτι 

Αναθεώρηση του Ε.Π.Σ. που στοχεύει στη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών   σε πυκνοδομημένη προέκταση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας με υψηλούς συντελεστές δόμησης (έως και 0,9), με λιγοστούς/αποκομμένους μεταξύ τους  χώρους πρασίνου και με εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Συνολική επανεξέταση του σχεδίου, με πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και  όλου του δήμου, ώστε να αποφευχθούν οι αέναες ενστάσεις που γίνονται σήμερα ως αποτέλεσμα της προσχηματικής «διαβούλευσης»  και να προχωρήσουν συντεταγμένα οι  ανακατασκευές των κτηρίων και παράλληλα οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Παρέμβαση στα παράκτια βραχώδη και επικλινή παραλιακά πρανή με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ακτογραμμής από τη διάβρωση, στα πλαίσια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και με  «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (NbS)» όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, το περιβαλλοντικό δίκαιο και οι στρατηγικές της ΕΕ .  Απόρριψη της εργολαβικής κατασκευής παραλιακού «πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου» για τον οποίο η περιοχή είναι ακατάλληλη λόγω των ισχυρών βοριάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όλα τα ρέματα να παραμείνουν ανοιχτά και φυσικά. Πρόβλεψη των απαραίτητων απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών που έχουν χτιστεί μέσα ή δίπλα σε αυτά, σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια που προτείνουμε για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, μετατρέποντάς τα σε πραγματικούς γραμμικούς χώρους πρασίνου και εξασφαλίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων, που μπορεί να εξασφαλιστεί με ελάχιστες παρεμβάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ενοποίηση των δημόσιων χώρων πρασίνου και αναδασώσεις των λιγοστών εκτάσεων που είναι ακόμη χαρακτηρισμένες ως δασικές και δεν έχουν ακόμη αναγεννηθεί, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης υλοτόμησης που πραγματοποιήθηκε μετά τη φωτιά.

Καμία παρέμβαση σε περιοχές εκτός των πυρόπληκτων (πχ ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στον Πευκώνα). 

 

 2.5    Πολεοδομική μελέτη του οικισμού του Πικερμίου

Απόσυρση της τρέχουσας πολεοδομικής μελέτης και διεξαγωγή ουσιαστικής διαβούλευσης με αιχμή το κοινωνικό συμφέρον και όραμα μια βιώσιμη πόλη και όχι την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Αποτροπή δημιουργίας νέας Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στον οικισμό, που  θα προκαλέσει σφοδρή μετάλλαξη του τόπου, ήδη επιβαρυμένου από χρήσεις που έφερε η παρούσα διοίκηση( ΜΕΒΑ, ΧΑΔΑ, ΣΜΑ, ΚΕΛ κλπ).

Ισονομία στην εισφορά σε γη και χρήμα. Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις  σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες,  που μέσω της ΒΙΠΕ επιδιώκουν την εξαίρεσή τους σε εισφορά και  τη μεγέθυνση των ιδιοκτησιών τους με προνομιακούς όρους δόμησης  (πχ ΕΛΠΕΝ).

Προστασία του ρέματος Βαλανάρη και των παλαιοντολογικών αποθεμάτων πέριξ αυτού, με καταρχήν οριοθέτησή τους  και πρόβλεψη ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 50 μέτρων εκατέρωθεν των οριογραμμών, όπως προβλέπει η ΖΟΕ Μεσογείων για τα ρέματα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. 

 

 2.6    Διαχείριση Απορριμμάτων

Αλλαγή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων πέρα από τον κεντρικό σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος λειτουργεί με οικονομικοκεντρικά κριτήρια και προς όφελος των «εργολάβων» των σκουπιδιών. 

Επιστροφή των κερδών που προκύπτουν από τη διαλογή, επεξεργασία και διαχείριση των αποβλήτων μας στον δήμο και τους δημότες ανάλογα με την ποσότητα που ανακυκλώνουν. 

Διαλογή στην πηγή  με διανομή κάδων διαχωρισμού, χωριστή συλλογή των διαχωρισμένων απορριμμάτων σε 5ήμερη βάση και διαχείρισή τους σε χωριστές ροές. 

Ενίσχυση της κομποστοποίησης που θα περιλαμβάνει σε ξεχωριστή ροή τα βλαστικά υπολείμματα, πέρα από τα οργανικά οικιακά απόβλητα. Δυνατότητα επιλογής κατ’οίκον ή κατά γειτονιά θρυμματισμού των βλαστικών υπολειμμάτων για οικιακή ή τοπική χρήση.

Παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες και τους κατοίκους του δήμου,  για απαλλαγή  από  προϊόντα μίας χρήσης (κυρίως πλαστικά). Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, με προοπτική την ελαχιστοποίηση (έως και εξάλειψη) της παραγωγής απορριμμάτων, ως τη μόνη οριστική λύση.

Ορθή κατανομή, διασπορά και μέριμνα για την καλή κατάσταση και καθαριότητα των δημοτικών κάδων όλων των ροών.

Μόνιμη εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέχρι να εμπεδωθεί ο νέος τρόπος οργάνωσης της καθημερινότητας όλων υπό το πρίσμα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης.

 

 3.   ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

3.1    Λιμάνι Ραφήνας

Αναχαίτιση της υποβάθμισης της ζωής στο δήμο μας από τη σιωπηρή (χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους) αύξηση του αριθμού  των δρομολογίων και των πλοίων, που προκαλούν τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση γιατί δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας τους στο θέμα των καυσαερίων. 

Καμία περαιτέρω επέκταση του λιμανιού. Αναλογική κατανομή δρομολογίων ανάμεσα σε Ραφήνα, Λαύριο και Πειραιά. Αποτροπή της εκτόνωσης του Πειραιά, με την μεταφορά πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας  προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές της Cosco για απαλλαγή του από τα επιβατηγά πλοία και μετατροπή του Πειραιά σε λιμάνι εμπορικό και κρουαζιέρας. 

Μείωση των πλοίων και των δρομολογίων τους, κατανομή των δρομολογίων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι συγκέντρωση της πλειονότητάς τους σε συγκεκριμένες ώρες όπως γίνεται σήμερα με αποτέλεσμα να προκαλούν αφόρητη  ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δήμο. 

Αυστηροί έλεγχοι στα καύσιμα, τις ταχύτητες και τη ρότα των πλοίων σύμφωνα με τους κανόνες ναυσιπλοΐας, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση, η όχληση κατοίκων και λουόμενων και οι πλημμυρισμοί των παραλιών από τα απόνερα.

 

3.2    Οδικές Υποδομές – Μετακινήσεις 

Δημόσια δωρεάν αστική συγκοινωνία μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας.

Όχι στην επέκταση της Αττικής Οδού που θα πολλαπλασιάσει τα αυτοκίνητα προς τον δήμο μας, αυξάνοντας την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση και το πρόβλημα στάθμευσης στη Ραφήνα. 

Κυκλοφοριακή μελέτη που να αξιοποιεί τις οδούς Φλέμινγκ, Αρίωνος και Δημοκρατίας-Μακεδονομάχων, τους υπάρχοντες δηλαδή οδικούς άξονες, για πρόσβαση από και προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. 

Αύξηση της συχνότητας και εξορθολογισμός των δρομολογίων της τοπικής συγκοινωνίας σε Πικέρμι και Ραφήνα. Συντονισμός  της με μαθητικά ωράρια. Σύνδεσή της με τον προαστιακό σταθμό της Παλλήνης.  Συγκοινωνιακή σύνδεση ανάμεσα στη γειτονιές του δήμου.

 

3.3    Αποχέτευση

Επανεξέταση της θέσης κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι που βρίσκεται μέσα στην πλημμυρική ζώνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου του έργου, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους, στο Μεγάλο Ρέμα και στη θάλασσα σε περίπτωση «αστοχίας» ή έντονων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται συχνά λόγω κλιματικής αλλαγής. 

Επανεξέταση του έργου σχετικά με τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων ακαθάρτων, έτσι ώστε να μην καταπατηθούν οι τελευταίοι εναπομείναντες υγρότοποι και ρέματα της Ραφήνας και του Πικερμίου (Μαρίκες, εκβολή Μεγάλου Ρέματος, ρέμα Βαλανάρη κ.α.) και να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των αντλιοστασίων από έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα εργοτάξια του εργολάβου. Άμεση διακοπή της λειτουργίας τους εφόσον δεν έχουν αδειοδοτηθεί, μέχρι την αδειοδότησή τους και την διαμόρφωση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία τους.

Άμεση αποκατάσταση των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων, του αστικού πράσινου και των κοινόχρηστων χώρων  που έχουν πληγεί ή θα πληγούν από την παράνομη λειτουργία των εργοταξίων, αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από μια περιοχή.

Επιβολή συστημάτων διαχείρισης των προϊόντων εκσκαφής όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και προσδιορισμός των προσωρινών χώρων απόθεσης, μέχρι την διαχείρισή τους από πιστοποιημένους φορείς.

Διασφάλιση διενέργειας συνεχών ελέγχων ποιότητας κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου αποχέτευσης προς αποφυγή κακοτεχνιών.

Διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής μικρότερων, πιο τοπικών μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους κάτοικους των εκτός σχεδίου περιοχών οι οποίοι δεν θα καλυφθούν  από το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάζεται.

 

3.4    Αεροδρόμιο

Τέλος στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας που σταδιακά επέφερε η λειτουργία του αεροδρομίου στη Ραφήνα και σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και ρύπανσης των υδατικών αποθεμάτων, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δυσβάσταχτη και πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. 

Συμμόρφωση του αεροδρομίου με τους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη νομοθεσία, ώστε να διαφυλάσσεται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδίκηση θέσπισης κατάλληλης νομοθεσίας για την προστασία των κατοίκων των δήμων που γειτνιάζουν στο αεροδρόμιο.  Συγκεκριμένα α) απαγόρευση προσγειώσεων-απογειώσεων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας , β) χρήση των προβλεπόμενων αεροδιαδρόμων ώστε να μην διέρχονται πάνω από τις κατοικημένες περιοχές Ραφήνας και Αρτέμιδας.

Έλεγχος του αεροδρομίου σχετικά με τη διαχείριση των ρυπογόνων και επιφανειακών απορροών. Εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του αεροδρομίου σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή του  για επεξεργασία και καθαρισμό των ομβρίων από τις πίστες, τους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης, ώστε να σταματήσει η συνεχής ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα,  των γειτονικών ρεμάτων Ερασίνου και Μεγάλου Ρέματος και της θάλασσας.

Διεκδίκηση μείωσης κόστους στα τέλη αεροδρομίου για τους κατοίκους και δημότες της περιοχής μας καθώς και δωρεάν μετακίνηση από και προς αυτό.

 


 4.    ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

 

4.1    Αλληλεγγύη - Πρόνοια 

Δημιουργία δομών αλληλεγγύης σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά, βιοποριστικά, στεγαστικά ή προβλήματα αναπηρίας, διακρίσεων κλπ. Παροχή υποστήριξης τόσο από τον δήμο όσο και από ομάδες αλληλέγγυων που συνδράμουν με τρόπους  που επιλέγουν. Αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων που έχουν περιπέσει σε αχρηστία ή ημι-αχρηστία για τη λειτουργία αυτών των κοινωνικών δομών. Θεσμοθέτηση εντός των δομών αλληλεγγύης ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, αποτελούμενων από εξειδικευμένο προσωπικό.

Δημιουργία  ταμείου αλληλεγγύης υπό δημοτικό έλεγχο και με διαφανείς διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των προαναφερόμενων δομών, το οποίο θα μπορεί να  δέχεται δωρεές επώνυμες και εγγεγραμμένες υπό το ισχύον φορολογικό καθεστώς. Εκταμιεύσεις μόνο με απόφαση Δ.Σ σε σχετικές δημόσιες ανοιχτές συνεδριάσεις. 

Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο και άλλες κοινωνικές δομές με παροχή  υπηρεσιών σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, δίκαια, αναλογικά και με κοινωνικά κριτήρια.

Πρόβλεψη  εξειδικευμένου προσωπικού, δάσκαλων γυμναστικής, κολύμβησης, ναυαγοσωστών κ.α  για την υποστήριξη της άθλησης όλων και ειδικότερα των ΑΜΕΑ συμπολιτών μας.

Ίδρυση σχολών γονέων, αίτημα που προέρχεται από γονείς, και συμπληρώνει τη φροντίδα που οφείλει ο δήμος στο κοινωνικό σώμα.

Σύνδεση των ΚΑΠΗ με τα δρώμενα στην κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία για προσφορά και ικανοποίηση στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. 

 

 4.2    Υγεία 

Διεκδίκηση δημόσιου στελεχωμένου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. 

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με μόνιμους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να μην υπάρχει αναμονή για ραντεβού. Κινητή μονάδα πρώτων βοηθειών, προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο απαξιώνεται περαιτέρω.

Μέριμνα για άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα ασθενοφόρα, κατανεμημένα έτσι ώστε μέσα σε 10’ να ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανάγκες των κατοίκων.

Ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι για την ουσιαστική λειτουργία της υπηρεσίας.

Καταπολέμηση της άγνοιας περί την υγεία. Τακτικά σεμινάρια σε λύκεια, επαγγελματικές ομάδες και άλλες ομάδες πληθυσμού σχετικά με πρώτες βοήθειες, ψυχική υγεία, επιδημίες, αιμοδοσία κλπ. Ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την πρόληψη πχ. προς τον γυναικείο πληθυσμό, τους ηλικιωμένους, ενήλικες κ.α. 

Προστασία της δημόσιας υγείας  με τακτικούς καθαρισμούς δημόσιων χώρων,  κάδων αποβλήτων,  κάδων απορριμμάτων κλπ. 

 

4.3    Παιδεία 

Ολιστική παιδεία, ολιστική λειτουργία των σχολείων. Απογευματινές δραστηριότητες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, συλλογικά παιχνίδια και δράσεις. Σχολεία που να λειτουργούν ως ζωντανοί  χώροι της κοινωνίας και το απόγευμα. Προγράμματα στήριξης για τους μαθητές που έχουν ανάγκη.

Υποστηρικτικές δομές της σχολικής κοινότητας. Δημιουργία Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας που θα λειτουργεί στα σχολεία καθημερινά επιλύοντας προβλήματα μπούλινγκ, συνεργασιμότητας, μαθησιακά κ.α.). Η υπηρεσία αυτή έχει να προσφέρει εξίσου σημαντικό έργο στο διδακτικό προσωπικό και σε  ομάδες γονέων.

Επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των κτιριακών υποδομών και της χωρητικότητάς τους. 

Επανέλεγχος των αδειών αντισεισμικής προστασίας όλων των σχολείων με βάση τα σημερινά δεδομένα ανθεκτικότητάς τους. Έλεγχος αρτιότητας και ασφάλειας των  μεταγενέστερων, αποσπασματικών επεμβάσεων στα σχολικά κτήρια.

Μελέτες και έργα σε όλα τα σχολεία για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Πρόβλεψη προσβασιμότητας, δημιουργίας ραμπών και ανελκυστήρων για παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Ανάγκη ίδρυσης Ειδικού Γυμνασίου για τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις.

Συντονισμός των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας με τα μαθητικά ωράρια.

Επαναφορά της εκπτωτικής κάρτας (-50%) των ΚΤΕΛ και ελεύθερη χρήση της από όλους τους μαθητές/ριες για όλα τα δρομολόγια στον νομό, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των συλλόγων γονέων για τοποθέτηση τροχονόμων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από το πρωινό και μεσημεριανό κυκλοφοριακό χάος.

Πάγωμα των σχεδίων επέκτασης της οδού Ευβοϊκού προς την ΕΚΟ για την προστασία της μαθητικής κοινότητας από την αύξηση της κίνησης βαρέων οχημάτων δίπλα στα σχολεία της Ραφήνας. Μετατροπή της οδού Ευβοϊκού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Κλείσιμο και απομάκρυνση του παράνομου εργοταξίου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανάμεσα από τα σχολεία της Ραφήνας,  λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης  και των κινδύνων που όλα αυτά ενέχουν για τη μαθητική κοινότητα. 

Εκπόνηση μελέτης οριστικής μετεγκατάστασης των παραποτάμιων σχολείων σε περιοχή εκτός γραμμής πλημμύρας.

Επέκταση του δικτύου  χώρων αναψυχής και άθλησης για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς επίσης και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. 

Αύξηση των δημοτικών πόρων για την επίλυση όλων των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας. 

Σχολικές επιτροπές που να  επεξεργάζονται τα αιτήματα των σχολικών κοινοτήτων και να δίνουν μηνιαία αναφορά των πεπραγμένων τους στα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια .

 

 4.4    Αθλητισμός

Ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων στους αθλητικούς χώρους του δήμου. 

Άνοιγμα του σταδίου της Αρίωνος σε συλλόγους που ασχολούνται με τον στίβο. Αντίστοιχα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, το κολυμβητήριο και κάθε εγκατάσταση μέχρι τη συμπλήρωση της ημερήσιας δυνατότητας λειτουργίας της.

Ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες στους  εξωτερικούς σχολικούς χώρους που περιλαμβάνουν γήπεδα, κατά τις ώρες πέραν των διδακτικών . Φύλαξη υπό την αιγίδα του δήμου με πρόσληψη επιστατών και καθαριστριών που θα φροντίζουν τους χώρους και όχι με κάμερες. 

Κάθε ευρύτερη γειτονιά να διαθέτει στοιχειώδη εξοπλισμό σε ένα μικρό τμήμα των δημόσιων χώρων, ώστε να διευκολύνεται η ατομική σωματική άσκηση και το ομαδικό παιχνίδι. Μικρές παρεμβάσεις, όπως μια μπασκέτα, η απλή τοποθέτηση ενός τραπεζιού πινγκ πονγκ, ενός φιλέ βόλλεϊ  καθώς και υπαίθριων οργάνων γυμναστικής προσελκύουν τον κόσμο να βγει από το σπίτι και να υιοθετήσει έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής. 

Προώθηση ιδεών για ελεύθερη άσκηση στη φύση όπως δημιουργία απλών περιπατητικών διαδρομών. 

 

 4.5    Πολιτισμός

Προστασία και ανάδειξη του μοναδικού παλαιοντολογικού θησαυρού, τοπόσημου του Πικερμίου και παγκόσμιου πόλου έλξης. Περιπατητική παλαιοντολογική διαδρομή, ανάδειξη αντίγραφων ευρημάτων στους χώρους εκσκαφών, υλοποίηση παλαιοντολογικού μουσείου με υποδομή φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων.

Προστασία  και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, όπως του διαχρονικού νεκροταφείου (από τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο έως τη Ρωμαϊκή και την Πρωτοβυζαντινή), του ρωμαϊκού Βαλανείου και άλλων που μαρτυρούν τη ζωή στον αρχαίο αγροτικό δήμο Αραφήνος από τον 8° π.Χ  έως τον 6°μ.Χ  αιώνα. Σήμανση των χώρων, δημιουργία διαδρομών και πλήρως εξοπλισμένου μουσείου.

Ενίσχυση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών μικρής ή μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή, από κατοίκους ή ομάδες κατοίκων.  Στήριξη του δήμου σε μουσικές μπάντες, θεατρικές ομάδες, φεστιβάλ, εργαστήρια ζωγραφικής, θεάτρου, βίντεο, χορού. Ο δήμος να  εξασφαλίζει δασκάλους και χώρους για τη δημιουργία και την δυνατότητα προβολής της δουλειάς των πολιτιστικών ομάδων και δράσεων .

Διοργάνωση κύκλων  σεμιναρίων επιμόρφωσης με ελεύθερη συμμετοχή και   εναλλασσόμενες θεματικές: ιστορία, πληροφορική, δημιουργία ιστοσελίδας, βιολογία, κλιματική αλλαγή, οικοσυστήματα, πρώτες βοήθειες, φωτογραφία, ζωγραφική…

Εκθέσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, σύλλογοι ανάγνωσης, θεματικές συζητήσεις κλπ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες όπως πχ συγκέντρωση των σχολικών βιβλίων στο τέλος της χρονιάς και διοχέτευσή τους προς  επαναχρησιμοποίηση.

Θέσπιση ανεξάρτητης επιτροπής πολιτισμού, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών-κατοίκων της περιοχής μας, για την προώθηση και τον συντονισμό των πολιτιστικών δρώμενων  και την ανάπτυξη εκδηλώσεων ευρύτερης ακτινοβολίας

Εργαστήρια “τεχνών επιβίωσης” πχ βασικής ραπτικής για όλους, καθώς και άλλων χρήσιμων τεχνικών που  τείνουν να εκλείψουν μέσα από τη συνεχή βιομηχανοποίηση και εμπορευματοποίηση. Εργαστήρια κηπουρικής σε συνεργασία με μαθητικές τάξεις για τη δημιουργία λαχανόκηπων στις σχολικές αυλές και άλλες πιθανές ιδέες που θα προκύψουν από την κοινωνία.

Αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση των δημόσιων χώρων του δήμου, του πολιτιστικού κέντρου, της βιβλιοθήκης, των σχολείων, των πλατειών και των πεζοδρόμων που θα δημιουργηθούν.  Επικοινωνιακή υποστήριξη  των δράσεων σε  κομβικά σημεία του δήμου ώστε να υπάρχει ουσιαστική διάχυση της πληροφορίας και συμμετοχή των πολιτών.

 

 

 5.    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

5.1    Πυροπροστασία

Ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών εκτάσεων του δήμου. Επαρκές εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό στην πολιτική προστασία, το οποίο εργάζεται προληπτικά, κατασταλτικά και εφόσον χρειαστεί και μεταπυρικά.

Α. Πρόληψη – Εργασίες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Υπό τις οδηγίες του δασαρχείου Πεντέλης συντήρηση των  εναπομείναντων περιαστικών δασών της περιοχής. Καθαρισμός από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη. Εξάλειψη αυθαίρετων χωματερών και εύφλεκτων υλικών. Συντήρηση δασικών δρόμων. Εγκατάσταση και συντήρηση υδατοδεξαμενών.  Συντήρηση, επέκταση και ορθολογική κατανομή του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών. Άριστη εκπαίδευση για την περιοχή,  των υπαλλήλων Πολιτικής Προστασίας. Ασκήσεις ετοιμότητας.

Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση και μέχρι την υλοποίησή της, μέριμνα για καθαρισμό και συντήρηση των πυλώνων, μετασχηματιστών και κολωνών της ΔΕΗ από εξειδικευμένα συνεργία με πρόνοια και σεβασμό στα δέντρα,  σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ. 

Βελτιστοποίηση των θέσεων επιφυλακής των οχημάτων της πολιτικής προστασίας (αντί να είναι στην πλειονότητά τους σταθμευμένα στον παραθαλάσσιο σταθμό της Ραφήνας ή σε σημεία με μηδενική ορατότητα, πχ στην παιδική χαρά  της οδού Πίνδου στη Διώνη)

Στελέχωση των πυροφυλακίων και βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους. Τεκμηριωμένος επαναπροσδιορισμός των θέσεών  τους, βάσει τοπογραφικής μελέτης του ανάγλυφου της περιοχής. 

Συστηματική εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρόσβεσης και αυτοπροστασίας των  υπαλλήλων Πολιτικής Προστασίας, καθώς  και των κατοίκων.  Ασκήσεις πυρόσβεσης και παροχή πλήρους και ασφαλούς προστατευτικού εξοπλισμού στους  υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από τον δήμο μας (ο οποίος έχει εντός των γεωγραφικών του ορίων εκτεταμένες δασικές εκτάσεις) ώστε μαζί με άλλους ΟΤΑ  να διεκδικηθεί η επανίδρυση των Υπηρεσιών Δασικής Πυρόσβεσης στα δασαρχεία. Επικαιροποίηση και εφαρμογή των δασικών σχεδίων διαχείρισης. Μόνο από εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές.

Εκπόνηση και δημοσιοποίηση σε όλους τους κατοίκους και τοπικούς συλλόγους και συλλογικότητες, ενός σοβαρού και εμπεριστατωμένου σχεδίου (τύπου ΙΟΛΑΟΣ) που να  προβλέπει, μεταξύ άλλων,  πρωτόκολλο εργασιών πρόληψης , ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους πολίτες σε περίπτωση φωτιάς, αυτοοργάνωση εθελοντικών ομάδων επέμβασης ανά γειτονιά, τοπικά σχέδια εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών, καθώς και εναλλακτικά σημεία συγκέντρωσης ανά γειτονιά κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους. Γνωστοποίηση αυτών προς όλους τους κατοίκους.  Την κρίσιμη στιγμή επικοινωνείται στους πολίτες το επιλεγόμενο σημείο συγκέντρωσης ή σχέδιο εκκένωσης,  ανάλογα με τις συνθήκες. Έλεγχος των συστημάτων ειδοποίησης έκτακτων γεγονότων σε κάθε γειτονιά και εγκατάσταση όπου δεν υπάρχει. Όχι ειδοποιήσεις  μόνο μέσω 112 για εκκενώσεις περιοχών. 

Εργασίες πρόληψης που εκτείνονται έως την αρχή  της αντιπυρικής περιόδου (Μάιο):

·    Αποψίλωση χωμάτινων πεζοδρομίων στην έναρξη της άνοιξης με προτεραιότητα στις δημόσιες δομές εντός δασικών εκτάσεων και στους δρόμους- όρια των οικισμών με δάση. Επιλεκτικός καθαρισμός από τα ξερά/εύφλεκτα και όχι  πλήρης αποψίλωση των δασικών εκτάσεων και  περιοχών πρασίνου πέριξ των οικισμών που συνορεύουν με τέτοιες περιοχές σε ζώνη 50-100 μέτρων, όπως έγινε στο παρελθόν. 

·    Μέριμνα ώστε να μη σωρεύεται καύσιμη ύλη μέσα στους οικισμούς: Άμεση συλλογή και αποκομιδή κλαδεμάτων χωρίς χρέωση. Πραγματική μέριμνα για τον εποχικό καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες, με γνώμονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε απρόσιτα σημεία και όχι την εξαφάνιση όλης της θαμνώδους βλάστησης αυτών, ώστε να υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα  διατήρησης της βιοποικιλότητας και μέσα στις κατοικημένες περιοχές.

Β. Κατά τη φωτιά

Ώρες ψύχραιμης, στοχοπροσηλωμένης, συντονισμένης δράσης από  εκπαιδευμένους υπαλλήλους της Π.Π. και της Περιφέρειας, υπό τις οδηγίες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Γ. Μεταπυρική περίοδος

Σε τυχόν περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιά, κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων όπως ορίζει το σύνταγμα, χωρίς εξαιρέσεις που δρομολογούν αλλαγές  χρήσεων γης.

Μέριμνα για απαγόρευση της  βόσκησης στα καμένα. Η βόσκηση και οι καταπατήσεις είναι οι βασικοί εχθροί της φυσικής αναγέννησης των ώριμων δασών.

Τεχνητές αναδασώσεις όπου και όταν αυτές κρίνονται σκόπιμες από τις δασικές υπηρεσίες,  σε συνεργασία με κατοίκους και όχι με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, ιδιώτες ή οργανώσεις  τύπου «Ολοι μαζί μπορούμε», που με τις αντιεπιστημονικές ενέργειές τους αναχαιτίζουν τη όποια δυνατότητα φυσικής αναγέννησης των καμένων.

 

 5.2    Αντιπλημμυρική προστασία

Βασικός άξονας της αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί η προστασία του Μεγάλου Ρέματος και των πλημμυρικών ζωνών Πετρέζας-Αρίωνος, όπως αναλύεται στο κεφάλαιο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας(2.1). Πέρα από αυτά, προτείνουμε: 

Διάνοιξη των καταπατημένων ρεμάτων στον ορεινό όγκο της Πεντέλης και  απομάκρυνση των πρόσφατων μπαζωμάτων που έγιναν από αυθαιρεσίες των εργολάβων με την ανοχή των τοπικών δήμων στα ρέματα Βαλανάρη, Βακαλόπουλου κλπ. Αναθεώρηση του ΕΠΣ για Ραφήνα και Μάτι που αποφάσισε τον εγκιβωτισμό ή/και την κάλυψη όλων των ρεμάτων της περιοχής.

Αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, όπου χρειάζονται, στις πλαγιές του Πεντελικού που κάηκαν το 2022 (είτε βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου είτε εκτός), ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση των εδαφών και να ενισχυθεί η κατακράτηση μέρους των ομβρίων υδάτων από τη βλάστηση και να μη φθάνουν στα πεδινά , όπου ο κίνδυνος πλημμύρας είναι μεγαλύτερος. 

Μέριμνα απορρόφησης ομβρίων υδάτων μέσα στον οικιστικό ιστό. Αποφυγή πλήρους κάλυψης επιφανειών από σκληρά υλικά (τσιμέντο, άσφαλτος) όπου δεν είναι απαραίτητα (πλατείες, πεζόδρομοι). Χρήση υδατοπερατών υλικών και άλλων φυσικών μεθόδων απορροής των ομβρίων υδάτων. 

Συστηματικός καθαρισμός φρεατίων σε όλο το οδικό δίκτυο και σε δημόσιους  κοινόχρηστους χώρους.

Πρόβλεψη ασφαλών χώρων συγκέντρωσης των ευάλωτων στον κίνδυνο πλημμύρας κατοίκων. Γνωστοποίηση αυτών των χώρων εκ των προτέρων.

 


5.3    Προστασία από σεισμούς 

Έλεγχος όλων των κτιρίων τα οποία χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα τα σχολεία. Επανάληψη ελέγχων μετά κάθε σεισμό.

Συμβουλευτική για έλεγχο ιδιωτικών κτιρίων/κατοικιών από τεχνική υπηρεσία του δήμου. Αρωγή σε κατοίκους που αδυνατούν να προβούν σε έλεγχο των κατοικιών τους

Επαναλαμβανόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια και ασκήσεις ετοιμότητας που απευθύνονται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού.

Πρόβλεψη ασφαλών δημόσιων χώρων συγκέντρωσης των κατοίκων πυκνοδομημένων περιοχών σε περίπτωση σεισμού/ακολουθίας σεισμών. Γνωστοποίηση αυτών στους κατοίκους.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί ετοιμότητας του Δήμου έναντι βροχοπτώσεων χειμώνα (Ερώτηση στη Δημοτική Αρχή από "Γη & Ελευθερία")

Γραπτό αίτημα και ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Νοεμβρίου έκανε η δημοτική σύμβουλος της "Γη & Ελευθερία" Εμμανουέλα...