Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ:

  1. τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εθνικό φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
  2. την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο αυτής και
  3. τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο επί των αιρετών (άρ. 233 παρ.1 Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 125 Ν. 4555/2018).

Στις 19.10.2023 ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook προέβη σε ακραία σεξιστικό λόγο σε βάρος γυναίκας δημόσιου προσώπου του δήμου μας. Στο παρελθόν, με την από 27.2.2023 ανάρτησή του στο ίδιο μέσο αποκαλούσε τις γυναίκες ακτιβίστριες για το περιβάλλον της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» «μάγισσες» (δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς «στην πυρά!»), που αποτελεί ρητορική μίσους με βάση το φύλο. Και στις 28.10.2021, χαρακτήριζε τη δημοσιογράφο Αγγελική Ραγκούση «πληρωμένη και κακοήθη ηλικιωμένη νοικοκυρά, που θέλει να την αποκαλούν δημοσιογράφο»!

Τόσο ο σεξιστικός λόγος όσο και η ρητορική μίσους με βάση το φύλο αποτελούν μορφές έμφυλης βίας (κυβερνοβίας, όταν τελούνται μέσω διαδικτύου) σε βάρος των γυναικών, που απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμωρούνται ως τέτοιες. Τα φαινόμενα αυτά δεν βλάπτουν μόνο το θύμα αλλά έχουν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο επειδή λειτουργούν αποτρεπτικά για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένες γυναίκες, όπως οι γυναίκες δημόσια πρόσωπα, οι γυναίκες ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, οι γυναίκες πολιτικοί, οι γυναίκες δημοσιογράφοι, είναι ακόμη πιο εκτεθειμένες στα φαινόμενα αυτά.

Οι μορφές βίας κατά των γυναικών είναι καταδικαστέες από όποιον και αν προέρχονται, πολλώ δε μάλλον όταν προέρχονται από έναν εν ενεργεία δήμαρχο, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Το ότι μετά την γενική αποδοκιμασία, κατέβηκε η σεξιστική ανάρτηση δεν αρκεί, όπως δεν θα αρκούσε ούτε η δημόσια έκφραση συγγνώμης προς το θύμα της σεξιστικής επίθεσης αλλά και προς όλες τις γυναίκες του Δήμου μας, η οποία πάντως δεν έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα.

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα δημοτικοί σύμβουλοι, νυν και εκλεγμένοι στις εκλογές της 15.10.2023, και εκπρόσωποι φορέων καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τα ανωτέρω περιστατικά και ζητάμε τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την πρόληψη και την εξάλειψη αντίστοιχων περιστατικών έμφυλης βίας σε βάρος των γυναικών του Δήμου μας.

Ραφήνα, 23 Οκτωβρίου 2023


Εμμανουέλα Τερζοπούλου, νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (με συμβολικό ποσοστό 51% γυναίκες υποψήφιες) και μέλος της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».


ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ: ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταγγελία για Σεξιστικό Λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου

  Με αφορμή το επεισοδιο σεξιστικού λόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου της 18 Απριλίου 2024 σε βάρος της Δημοτικής Συμβούλου Εμμ...