Με κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Μώρο και τον απερχόμενο δήμαρχο κ.Μπουρνού, 9 δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου να μη δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κοπής 141 δέντρων από την εκβολή μέχρι τη γέφυρα Τζεν Κένεντυ, στα πλαίσια του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν:
α)το θέμα να μη συζητηθεί από το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή,
β)να διενεργηθεί διαβούλευση με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για τις συνέπειες της έναρξης των εργασιών στην οδό Ευβοϊκού (στα σχολεία, στην πόλη, στο περιβάλλον)και
γ)να μην παρθεί απόφαση που θα προκαλεί μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες (όπως είναι η κοπή των δέντρων), τη στιγμή που εκκρεμούν δύο δικαστήρια.
Αναλυτικά η επιστολή:
Ραφήνα, 20/12/2023
Προς τους
1. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου κ. Κωνσταντίνο Μώρο
2. Απερχόμενο δήμαρχο κ.Ευάγγελο Μπουρνού
Οι παρακάτω υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τη σύγκλιση συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρο κ. Μώρο στις 20/12/23, ακόμα και μετά την ορκωμοσία της νέας δημάρχου κ. Δήμητρας Τσεβά-Μήλα και του νέου δημοτικού συμβουλίου, με θέματα που θα επηρεάσουν δραματικά και αμετάκλητα τη ζωή στην πόλη μας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο τρίτο θέμα της συνεδρίασης «Λήψη απόφασης περί έγκρισης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην οδό Ευβοϊκού Κοινότητας Ραφήνας», που αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σχετίζονται με εργασίες για την διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος στην περιοχή της εκβολής του και θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.
Οι εργασίες στην περιοχή της εκβολής, σύμφωνα με την μελέτη, θα είναι πολύ βαριά σκυροδέτηση της κοίτης, των πρανών και των όχθεων, υπογειοποίηση τμήματος της κοίτης κάτω από την οδό Ευβοϊκού και ΚΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ από την εκβολή (πλησίον πεζογέφυρας πάρκου Καραμανλή) μέχρι την γέφυρα Τζον Κένεντυ. Υπολογίζεται ότι άμεσα θα κοπούν πάνω από 141 δέντρα, τα περισσότερα εκ των οποίων υδροχαρή (λεύκες, αρμυρίκια κλπ) και άλλα δέντρα όπως πεύκα, μέσα στον προστατευόμενο υγρότοπο Α’ Προτεραιότητας , στα όρια του αστικού ιστού, ενώ η δασική έκταση πλησίον του ποταμού που πρόκειται να αποψιλωθεί, μόνο στην Α’ Φάση των υλοτομήσεων (μέχρι την Αρίωνος και στο ρέμα Βαλανάρη) είναι περίπου 85 στρέμματα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις κοπές των δέντρων και θα συνεχιστούν με τοποθέτηση τσιμεντοπασσάλων επί της οδού Ευβοϊκού, με χρήση πολύ βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων, τρυπανιών τεράστιου ύψους, μπετονιέρων κ.α.
Εκτός της μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής βλάβης που θα προξενήσει η κοπή μεγάλων (σε κάποιες περιπτώσεις αιωνόβιων) δέντρων, πρόκειται για εργασίες με τεράστια όχληση θορύβου και δονήσεων, που θα επηρεάσουν έντονα την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων άμεσα γειτνιαζόντων σχολείων (1ου- 4ου Νηπιαγωγείου, 1ου – 4ου Δημοτικού), αλλά και του γυμνάσιου-λυκείου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την οδό Ευβοϊκού και θα απειλήσει την ασφάλεια των χιλιάδων καθημερινά διερχομένων μαθητών και γονέων.
Επιπλέον, οι εργασίες αυτές επί της οδού Ευβοϊκού, που αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα προς το λιμάνι, θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη.
Παράλληλα, η κοπή όλων των μεγάλων δένδρων της οδού Ευβοϊκού, αποτελεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική βλάβη, για την οποία το δημοτικό συμβούλιο καλείται να δώσει το πράσινο φως, όταν ακόμη εκκρεμούν δύο δικαστήρια κατά του έργου: α) η αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο 5 νέοι της Ραφήνας, ζητώντας το σταμάτημα του έργου προς αποφυγή μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών τετελεσμένων και β)η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της οριοθέτησης του ποταμού.
Ζητάμε:
Α. Την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της 20ηςΔεκεμβρίου, προκειμένου το θέμα να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή, δεδομένου ότι αυτή θα κληθεί να λογοδοτήσει στους δημότες για τις συνέπειες των εργασιών αυτών.
Β. Τη διενέργεια διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς (τοπικό συμβούλιο, ΕΠΟΙΖΩ, Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, συλλόγους γονέων, δεκαπενταμελή σχολείων, τοπικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς φορείς κλπ) για τη διευθέτηση όλων των παραπάνω προβλημάτων που θα δημιουργήσουν οι εργασίες αυτές.
Γ. Να μη ληφθεί απόφαση που θα έχει ως συνέπεια την πρόκληση μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής βλάβης, προτού τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι (κατ’αλφαβητική σειρά),
Αλειφαντής Στέλιος
Αποστολάκη Μαρία
Βασιλόπουλος Ανδρέας
Διαγγελάκης Μάριος
Ξηντάρα Αγγελική
Μπουρνιάς Βασίλης
Τερζοπούλου Εμμανουέλα
Τζουμέρκας Φίλιππος
Φαφούτης Δαμιανός