Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Περί ετοιμότητας του Δήμου έναντι βροχοπτώσεων χειμώνα (Ερώτηση στη Δημοτική Αρχή από "Γη & Ελευθερία")

Γραπτό αίτημα και ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Νοεμβρίου έκανε η δημοτική σύμβουλος της "Γη & Ελευθερία" Εμμανουέλα Τερζοπούλου, ζητώντας από την δημοτική αρχή στοιχεία σε σχέση με την ετοιμότητα του Δήμου απέναντι στις βροχοπτώσεις του χειμώνα, δεδομένων μάλιστα των εργασιών που εκτελούνται μέσα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας .

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή: 


Ραφήνα, 14/11/24

 

 

Προς τον 

Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου    

Υπ’όψη: 1. Δημάρχου κ. Δ.Τσεβά Μήλα

                2. Αντιδημάρχου Πολ.Προστασίας κ. Χ.Ζαφειρόπουλου

 

 

 

ΘΕΜΑ: Αίτημα παροχής πληροφοριών

για προπαρασκευαστικές δράσεις εν’όψει βροχοπτώσεων χειμώνα

 

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν οι υπηρεσίες σας έχουν υλοποιήσει τις προπαρασκευαστικές δράσεις που προβλέπονται από την εγκύκλιο Α1841/5-10-2022 (ή τυχόν πιο πρόσφατης) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. 

            Τα εν λόγω μέτρα και δράσεις είναι σημαντικά, κατόπιν και όσων επισήμαναν οι Καθηγητές Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος  και ΑΠΘ κος Κων/νος Βουβαλίδης στην εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που έγινε στις 10/11/24 στη Ραφήνα, με θέμα «Βαλένθια-Θεσσαλία: πλημμύρες και κλιματική αλλαγή». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, η έλλειψη  προπαρασκευαστικών μέτρων και ετοιμότητας των υπηρεσιών στην Βαλένθια, ταυτόχρονα με την μη έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια άνω των 200 ανθρωπίνων ζωών στη Βαλένθια. 

Επιπλέον, έχει επισημανθεί από θεσμικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, τα σχετικά στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν στην παραπάνω εκδήλωση, ο αυξημένος κίνδυνος πλημμύρας στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας λόγω της εκτέλεσης του έργου διευθέτησης. Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου της εκδήλωσης.

 

            Κατόπιν των παραπάνω και εν’όψει των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου/χειμώνα, παρακαλούμε να μας χορηγήσετε τις παρακάτω πληροφορίες και έγγραφα, σχετικά με τα μέτρα και δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία  διαχείριση  των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων:

-        Το Σχέδιο  για  την αντιμετώπιση  εκτάκτων  αναγκών  και  την  άμεση/βραχεία διαχείριση  των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων 

-        Αν έχει γίνει Συντήρηση  εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

-        Τα επικαιροποιημένα μνημόνια ενεργειών των Γραφείων Πολιτικής  Προστασίας και αν έχουν κοινοποιηθεί σε Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ.

-       Τα  μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, με την μορφή Μητρώου Εργοληπτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών 

-       Αν και με ποιούς τρόπους έχει γίνει ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας 

-       Αν έχουν προσδιοριστεί χώροι προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών από τους χώρους αρμοδιότητας των Δήμων μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων 

-       Αν έχουν διενεργηθεί ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών σας 

-       Αν έχει γίνει Προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (Σ.Τ.Ο.) εν’όψει του χειμώνα και ποια τα αποτελέσματά τους, ειδικά σε σχέση με την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών που βρίσκονται μέσα στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, όπως αυτές ορίζονται από το ΠΔ οριοθέτησής του και τα πιο πρόσφατα μοντέλα των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Να σημειωθεί ότι εντός των γραμμών πλημμύρας περιόδου επαναφοράς 50-100-1000 ετών βρίσκονται ευαίσθητες δομές όπως δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. 

 

Ευχαριστούμε.

 

  

 

Με εκτίμηση,

   Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ 2025: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Στην ίδια αντιπεριβαλλοντική και αντικλιματική  πολιτική του Δήμου με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπουρνούς συνεχίζει και η νυν δημοτική αρχή της κ. Τσεβά.

Το τεχνικό πρόγραμμα, που κατατέθηκε, συνεχίζει όλα τα καταστροφικά «έργα» και μελέτες τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα αποτελειώσουν το όποιο φυσικό περιβάλλον έχει απομείνει στην περιοχή μας, εν έτει 2024 που κατακάηκε η Αττική.

Οχυρό, παραλιακός πεζόδρομος πάνω στις αμμοθίνες των Μαρικών, τσιμέντωμα των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι, μελέτες οριοθέτησης και «εξαφάνισης» ρεμάτων στη Διώνη, οδικά έργα που μετονομάζονται σε «αντιπλημμυρικά» και επιφέρουν τετελεσμένα στο υπό διαβούλευση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (κωδ.64, «Δράσεις Προστασίας Πολεοδομικών Τετραγώνων…», κοινώς «επέκταση Ευβοϊκού»), διευθέτηση του ρέματος Βαλανάρη στην πολεοδομική μελέτη επέκτασης του Πικερμίου, ΣΒΑΚ που δένει τα χέρια του Δήμου για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων χωρίς κλιματικά κριτήρια και με εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων.  

Αυτά περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2025, πολλά εκ των οποίων «έρχονται» από τεχνικά προγράμματα προηγούμενων ετών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε να έχει συμβασιοποιήσει πολλά από αυτά τα έργα, έτσι ώστε να πρέπει ο Δήμος να πληρώσει σοβαρά πέναλτυ για να αποσυρθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία.

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025, παρατηρήσεις και προτάσεις από δημοτικές παρατάξεις κατέθεσε μόνο η «Γη & Ελευθερία», ενώ από συλλόγους οι Νηρέας, Ωκεανίς και Αιολίς.

Οι παρατηρήσεις της «Γη & Ελευθερία» ήταν κατά μεγάλο μέρος στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των αστικών και εξωαστικών περιοχών μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με ενίσχυση του πρασίνου στις πόλεις και προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Κατ’ επέκταση, στις προτάσεις μας εντάξαμε προτάσεις συλλόγων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτές του Νηρέα για μη όδευση του παραλιακού πεζόδρομου πάνω από το αμμοθινικό οικοσύστημα των Μαρικών,  του Πευκώνα για αναδάσωση μίας έκτασης καμένης από τη φωτιά του 2018, του Ματιού για χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων υποστήριξης των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι. Υποστηρίξαμε επίσης την διαμαρτυρία 311 κατοίκων της Ραφήνας για την ανάκληση της από 10.10.2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία επιτράπηκε η εκτέλεση έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας στους δρόμους της Ραφήνας, μεταξύ άλλων, και για τα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση νέα έργα από τσιμέντο μέσα στα ρέματα στο Μπλε & Πράσινο Λιμανάκι, που εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου (κύριο του έργου).  

Καμία από τις προτάσεις μας δεν ελήφθη υπόψη, ενώ στην περίπτωση των Μαρικών ένας από τους λόγους απόρριψης της πρότασής μας ήταν ότι η τροποποίηση της μελέτης θα είχε κόστος! 

Παρόλο που η περιβαλλοντική ζημία της όδευσης πεζοδρόμου (ακόμη και ξύλινου ) πάνω σε ένα αυστηρά προστατευόμενο οικότοπο (κωδ.NATURA 2250-αμμοθίνες με άρκευθους) είναι ανεκτίμητη, ακόμη και με οικονομικούς όρους το κόστος τροποποίησης της μελέτης είναι αμελητέο μπροστά στο οικονομικό όφελος που θα επιφέρει η αφαίρεση ενός τμήματος του έργου, που την κατασκευή του θα πληρώσουμε οι πολίτες για να καταστρέψουν τις Μαρίκες.   

 

Επειδή όλα οδεύουν στα παλιά «καλά» μονοπάτια, καλούμε την κοινωνία των πολιτών

να μπει πάλι μπροστά στον αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα.

 

                            31/10/24, Ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία



Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Η ΣΜΠΕ για την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

                             

                                                Ανακοίνωση «Γη & Ελευθερία», 27/10/24


Η ΣΜΠΕ για την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας

την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 29/10 στις 15:00 που θα γίνει στον Διόνυσο συζητιέται μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση για την ΣΜΠΕ του λιμανιού της Ραφήνας.

 

Η εισήγηση της Δ/σης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεπαρκή ή καθόλου αξιολόγηση από την ΣΜΠΕ: 

Α) των επιπτώσεων της επέκτασης του λιμανιού στον προστατευόμενο υγρότοπο Α’ Προτεραιότητας της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος, προτείνει δε την εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης 

Β) του κινδύνου πλημμύρας, δεδομένου ότι το λιμάνι βρίσκεται σε περιοχή Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας

Γ) των επιπτώσεων στις παραλίες Πλαζ Ραφήνας, Μαρίκες και Κόκκινο Λιμανάκι που είναι χαρακτηρισμένα κολυμβητικά ύδατα. 

Δ) της ανυπαρξίας χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των οδικών έργων/προσβάσεων προς το λιμάνι.


 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου, που γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την ΣΜΠΕ επέκτασης του λιμανιού, χρειάζεται να είναι σύσσωμο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να υποστηρίξουν με τοποθετήσεις τους τόσο ο Δήμος, όσο και οι δημοτικές παρατάξεις, την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια μετατροπής της Ραφήνας σε Πειραιά. 

 

Καλούμε την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δήμαρχο κα Τσεβά να αναβάλλουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει κληθεί την ίδια ημέρα 29/10 στις 18:00, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να μπορούν να παρασταθούν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

 

Απαραίτητη είναι και η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο συλλογικών φορέων και πολιτών της πόλης μας, για να ζητήσουμε την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΣΜΠΕ. 

 

Σημειώνουμε τέλος ότι είναι ντροπή ο Δήμος να μην έχει ενημερώσει τους δημότες για μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει στο 31ο θέμα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , χρειάζεται να έχει προηγουμένως στείλει αίτημα στο ssona@patt.gov.gr

 

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου στο Δήμο Διονύσου (Ευάγγελου Πεντζερίδη 1, Αγ.Στέφανος).

Πρoτάσεις Γη & Ελευθερία για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025

Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις που κατέθεσε η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" στο Δήμο, για ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2025. 

Τίποτε από τα παρακάτω δεν λήφθηκε υπόψη.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2025 

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 

1.     Τροποποίηση/Επικαιροποίηση μελέτης  παραλιακού πεζοδρόμου από το Πάρκο Καραμανλή μέχρι το Κολυμβητήριο

Η όδευση να γίνει κατά τρόπο που να μην κοπούν δέντρα και θαμνώδης βλάστηση και να μη θιγούν προστατευόμενοι οικότοποι και δασικά είδη. Ειδικά στο τμήμα που θα περάσει από την περιοχή Μαρίκες, να μη γίνει καμία παρέμβαση στην προστατευόμενο υγρότοπο των Μαρικών (ΡΣΑ, Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών-2η αναθεώρηση, επικαιροποιημένη μελέτη ΕΚΒΥ 2021), στους 5 προστατευόμενους τύπους οικοτόπων που διαθέτει η περιοχή (πχ αμμόλοφοι με κέδρους) και σε δασικές εκτάσεις. Η όδευση να γίνει αποκλειστικά από την οδό Ποσειδώνος, σύμφωνα και με πρόταση του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου (ΝΗΡΕΑΣ) και να εξαιρεθεί εντελώς από την μελέτη η όδευση που προβλέπεται επί των αμμολόφων των Μαρικών.

 

2.     Πλάνο μεταφύτευσης των δέντρων που προγραμματίζεται να κοπούν στα πλαίσια του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, σε συνεργασία με δασαρχείο, Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. ‘Άμεσα προτείνουμε να γίνει πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον εργολάβο, για μεταφύτευση των αλμυρικιών του προστατευόμενου υγροτόπου Α’ Προτεραιότητας της εκβολής στο πάρκο Καραμανλή. Σε περίοδο κλιματικής αλλαγής το πάρκο θα έχει ανάγκη για δημιουργία σκίασης, ώστε ο κόσμος και τα παιδιά να μπορούν να το επισκέπτονται.

 

3.     Τροποποίηση/Επικαιροποίηση μελετών που αφορούν αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκευής πεζοδρομίων και διαπλατύνσεων οδών, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη αστικού πρασίνου (πλ.Δημητρακού, δίκτυο πεζοδρομίων, ΟΤ 107 Καλλιτεχνούπολη, ΟΤ 77 Κόκκινο Λιμανάκι, χώρος αναψυχής Πευκώνας, ΟΤ 145 Ντράφι, ΟΤ 51 Διώνη)

Συγκεκριμένα:

-       Η μελέτη της πλατείας Δημητρακού να τροποποιηθεί έτσι ώστε η πλατεία, που έχει μετατραπεί σε «πλατεία τραπεζοκαθισμάτων» να αποκτήσει ελεύθερους χώρους και να υπάρξει πρόβλεψη από την μελέτη για φύτευση δέντρων για δημιουργία φυσικής σκίασης.

-       Η μελέτη για το δίκτυο πεζοδρομίων να έχει πρόβλεψη για παρτέρια ξεχωριστά από τον χώρο διέλευσης πεζών/ΑΜΕΑ, στα οποία να υπάρξει φύτευση κατάλληλων δέντρων, κατόπιν μελέτης. 

-       Η απαλλοτρίωση τμήματος του κτήματος Καμπάνη έναντι του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Πικέρμι, να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί δρόμος διπλής κατεύθυνσης με νησίδα πρασίνου. Αυτό θα εξασφαλίσει α)να μην κοπούν τα Κυπαρίσσια που βρίσκονται απέναντι από τα σχολεία, αλλά να παραμείνουν ως ζώνη πρασίνου στη νησίδα και β)μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης απομάκρυνσης των μαθητών 

-       Οι υπόλοιπες αναπλάσεις που αναφέρουμε παραπάνω, να μελετηθούν με προδιαγραφές που θα συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα του Δήμου και την αντιμετώπιση των καυσώνων, με προβλέψεις για χώρους πρασίνου με δέντρα που μειώνουν τοπικά την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2025:

 

1.     Αποκατάσταση οδοστρωμάτων στις περιοχές που εκτελέστηκαν έργα κατασκευής δικτύων της ΕΥΔΑΠ και στις οποίες η ανάδοχος εταιρία δεν έχει υποχρέωση εκ νέου ασφαλτόστρωσης, παρά μόνο «τοπικής αποκατάστασης» των τομών. Να γίνει σε συνδυασμό με την κατασκευή πεζοδρομίων όπου δεν υπάρχουν ή δεν είναι επαρκούς πλάτους και σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση (βλ.παρ.3)

2.     Αναδάσωση στην περιοχή Πευκώνα σύμφωνα με αίτημα του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου

3.     Τροποποίηση/Επικαιροποίηση μελέτης Αποκατάστασης Πρανών στο Κόκκινο λιμανάκι με λύσεις βασισμένες στη φύση, σύμφωνα με τις προτάσεις του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου (ΜΑΤΙ), ώστε να μη χαθεί η φυσική ομορφιά άλλης μίας εξαιρετικού φυσικού κάλλους περιοχής του Δήμου μας.

 

 

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ  Τ.Π. 2025:


1.     Μελέτη για μείωση απόστασής πολεοδομουμενης περιοχής από το παλαιό κοιμητήριο Πικερμιου

Δεν το θεωρούμε σκόπιμο, λόγω ελάχιστου φόρτου οχημάτων

2.     Μουσειολογική Μελέτη Οχυρού

Αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής ο έλεγχος νομιμότητας της εν λόγω χωροθέτησης και η αποκατάσταση της νομιμότητας, πράγμα που ή δεν έχει γίνει ή τα αποτελέσματα αυτής δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Δεδομένου ότι η άδεια από το δασαρχείο δόθηκε κατόπιν μελέτης ανάπλασης που ουδεμία σχέση έχει με τα έργα που εκτελέστηκαν και οι εμπορικές δραστηριότητες που προβλέπονται (πχ.escape room) δεν επιτρέπονται εντός δασικών εκτάσεων, προτείνουμε το πάγωμα περαιτέρω δαπανών από τον Δήμο για το έργο αυτό, μέχρι την αποκατάσταση της νομομότητας. 

3.     Δράσεις/υπηρεσίες προστασίας πολεοδομικών τετραγώνων από πλημμύρες του ρέματος Ραφήνας

Το έργο είναι καθαρά έργο οδοποιίας και ουδεμία σχέση έχει με προστασία από πλημμύρες

 


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Δελτίο Τύπου, 13/10/2024 

Συντονισμένη συγκάλυψη για ένα ακόμη παράνομο έργο που εκτελείται στο Δήμο μας, από «παραμένοντες» και «αποχωρήσαντες» της δημοτικής αρχής Τσεβά, με την…ευγενική υποστήριξη όλης της αντιπολίτευσης (πλην «Γης & Ελευθερίας»,  «Λαϊκής Συσπείρωσης») και τοπικών ΜΜΕ.  


Στα πλαίσια του «φαραωνικού» έργου που εκτελείται προς το παρόν στο Πράσινο Λιμανάκι, ήδη έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιος οχετός μέσα στην κοίτη του ρέματος μήκους περίπου 25 μέτρων, ενώ το τσιμέντωμα θα επεκταθεί κατά 20 μέτρα ακόμη στα πρανή με κατασκευή δύο πτερυγότοιχων. Προβλέπεται επίσης κατασκευή τοιχίου μήκους 48 μ. προς τη θάλασσα για τη στήριξη της (εκτός σχεδίου) οδού Παύλου Μελά, που από χωματόδρομος θα μετατραπεί σε τσιμέντινο δρόμο πλάτους 8 μέτρων. Αντίστοιχος τσιμεντένιος οχετός προβλέπεται και στο ρέμα στο Μπλε Λιμανάκι. 

                                                                                    Πράσινο Λιμανάκι- Τσιμεντοποίηση μέσα στο ρέμα



Τα «εκτός τόπου και χρόνου» έργα καταστρέφουν το τοπίο σε μία       από τις  ομορφότερες παραλιακές περιοχές του Δήμου μας και το αναγεννημένο μετά τη φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φυσικό περιβάλλον της περιοχής.   


Το έργο δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο. Το υπ’ αριθμ 19735/1274/2-3-2021 διευκρινιστικό έγγραφο της ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ αποτελεί έγγραφο απόψεων και όχι εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση για συγκεκριμένα έργα. Σε κάθε περίπτωση, ορίζει ότι στο πλαίσιο αποκαταστάσεων ζημιών οδικού δικτύου από φυσικές καταστροφές «απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδών (έστω και προσωρινά)» καθώς και οι επεμβάσεις σε υδάτινους αποδέκτες (ρέματα) χωρίς τον έλεγχο της συμβατότητας με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζονται και οι δύο αυτές απαγορεύσεις.


3-4 εβδομάδες από την έναρξη του έργου κι ενώ ήδη έχει κατασκευαστεί ο οχετός στο Πράσινο Λιμανάκι, το Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2024 κλήθηκε να «αδειοδοτήσει έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας» σε δρόμους της Ραφήνας-Πικερμίου για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, και των καταγγελόμενων έργων, χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα έργα και πόσο θα διαρκέσουν και χωρίς καμία αναφορά σε ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Παρά την καταγγελία μας ότι πρόκειται για έργα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, η εισήγηση υπερψηφίστηκε από ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις Τσεβά, Μπουρνού και Βασιλόπουλου. 


Παρακάτω απόσπασμα της εισήγησης στο Δ.Σ. η οποία καταγγέλθηκε από την "Γη & Ελευθερία". Στα πλαίσια της συντονισμένης συγκάλυψης, η δημ.σύμβουλος Εμμ.Τερζοπούλου  συκοφαντήθηκε από τοπικά ΜΜΕ πως δήθεν...δεν είχε διαβάσει την εισήγηση!!!



Ζητάμε το σταμάτημα του χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου στο Πράσινο/Μπλε Λιμανάκι, την απένταξη των συγκεκριμένων τμημάτων του έργου από την χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων και την απορρόφηση του κονδυλίου σε πραγματική αποκατάσταση ζημιών πυροπλήκτων περιοχών και όχι σε νέα αντιπεριβαλλοντικά έργα που εξαφανίζουν την όποια φύση απέμεινε.   


Μπορείτε να υπογράψετε κατά του έργου εδώ:

Γη & Ελευθερία, ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου
gikieleftheria@gmail.com

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ.ΤΣΕΒΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΣ 18/9/24

Γιατί έχει μπαζωθεί το ρέμα Καβουνίδου στο Πράσινο Λιμανάκι? Για ποιο λόγο έχουν πέσει μπετά?  Τι έργο εκτελείται? Ποιος είναι ο φορέας ανάθεσης και ποιος  ο φορέας υλοποίησης του «έργου»?

Γιατί ο Δήμος σιωπά ενώ κόβονται αθρόα και «αθόρυβα» τα αλμυρίκια της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας? Γιατί δε διεκδικεί από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που εκτελεί το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, τη μεταφύτευση των δέντρων στο πάρκο Καραμανλή? Η περιβαλλοντική ευαισθησία του Δήμου περιορίστηκε μόνο στα πρώτα 17 αλμυρίκια του ποταμού? 

Σκοπεύει ή όχι ο Δήμος να στείλει εργαζόμενους της υπηρεσίας πρασίνου να δουλέψουν στους καθαρισμούς και θρυμματισμούς των καμένων της Πεντέλης, χωρίς ειδικά μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να λαμβάνουν επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών? 

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18/9/24 από τη δημοτική σύμβουλο της «Γη & Ελευθερία». Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Αικ.Παπαδοπούλου, με την ανοχή της Δημάρχου κας Τσεβά, δεν επέτρεψε να δοθούν απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο στα ερωτήματα που απασχολούν πολίτες και εργαζόμενους του Δήμου, με τη δικαιολογία ότι είχε τελειώσει η μία ώρα που προβλέπεται από τον κανονισμό για ερωτήσεις προς τη Δήμαρχο, μολονότι η τήρηση της σωστής, δημοκρατικής και χωρίς διακρίσεις διαδικασίας των συνεδριάσεων του Δ.Σ. είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ!!! 

Η πρόεδρος προσπάθησε να μετακυλήσει την ευθύνη στους δημοτικούς συμβούλους που…μίλησαν πολύ, ενώ μεγάλο κομμάτι της προβλεπόμενης μίας ώρας καταναλώθηκε από απαντήσεις αντιδημάρχων στους οποίους δόθηκε χρόνος πάνω από 10 λεπτά για απαντήσεις!!!  Όμως η ευθύνη της τήρησης των χρόνων ομιλίας των δημοτικών συμβούλων και η εξασφάλιση του δικαιώματος  ΟΛΩΝ των δημοτικών συμβούλων να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το βίντεο της συνεδρίασης:

Αναμένουμε τη δημόσια απάντηση της Δημάρχου στα παραπάνω ερωτήματα, καθώς αυτή όφειλε να έχει δοθεί δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18/9/24. 

«Γη & Ελευθερία»
Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ραφήνας-Πικερμίου
https://gikieleftheria.blogspot.com

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αντίο σύντροφε Θεοδόση...

Σήμερα αποχαιρετούμε στη Ριτσώνα το σύντροφο, φίλο και συναγωνιστή Θεοδόση Βρανά, που έφυγε πρόωρα την Κυριακή 15/9 για άλλους κόσμους...


Ο Θεοδόσης ήταν πάντοτε ένας αγωνιστής, αγωνιστής της ζωής, αγωνιστής του κοινωνικού συνόλου, αγωνιστής του περιβάλλοντος... 

Σκεπτόμενος άνθρωπος, καλλιεργημένος , με ιδιαίτερο χιούμορ, ευρηματικός σκιτσογράφος, αντιμετώπιζε τα πάντα με αισιοδοξία και με ένα χαμόγελο. Φωτεινός άνθρωπος, από αυτούς που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας!!!

Εμείς, οι συναγωνιστές/στριές του στη "Γη & Ελευθερία" έτσι θα τον θυμόμαστε.
Αντίο Θεοδόση... Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερες! 

Καλό σου ταξίδι...



ΥΓ. Παρακάτω ένα από τα σκίτσα που είχε φτιάξει πριν από 3 χρόνια περίπου. Αφορά την μαζική εξόντωση δέντρων που συντελείται στη Ραφήνα και γενικότερα στην Ανατολική Αττική. Τόσο επίκαιρο....


Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Ανακοίνωση της Ε' ΕΛΜΕ Αν.Αττικής και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αλ.Δελμούζος

 Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, χωρίς καμία διαβούλευση με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και χωρίς καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε και υλοποίησε μονομερώς την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στα σχολεία, με πρόσχημα την ασφάλεια του νέου εξοπλισμού διαδραστικών πινάκων, που εγκαταστάθηκαν (μόνο σε ένα σχολείο μέχρι στιγμής) ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλα τα σχολεία μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.


Εκτός του εύλογου ερωτήματος που τίθεται, που είναι το κατά πόσο η προτεραιότητα σήμερα στα σχολεία είναι η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη λυθεί σοβαρά θέματα επαρκών και ασφαλών  κτιριακών υποδομών, που συγχωνεύονται τμήματα, που παρατηρούνται παντού κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ., εγείρονται θέματα δημοκρατικών ελευθεριών και προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τα οποία καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς εδώ και χρόνια αγωνίζονται να μην καταπατηθούν, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού που είναι οι μαθητές. 

Ακόμη και τα ανώτατα δικαστήρια και ανεξάρτητες αρχές έχουν κρίνει σε σχετικές αποφάσεις ότι «η τοποθέτηση καμερών ακόμη και αν δεν λειτουργούν θέτει τους πολίτες υπό έλεγχο και αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας τους, ως εκδήλωσης της ακωλύτου αναπτύξεως της προσωπικότητας τους και τους παρεμποδίζει στην ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής δραστηριότητας τους, αφού και μόνο η αίσθησή τους ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση είναι ικανή να επηρεάσει την συμπεριφορά τους» (ΑΠ 163/2020). 

Υπάρχουν εξάλλου εναλλακτικές δυνατότητες για την ασφάλεια του εξοπλισμού των σχολείων, που θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί με τη σχολική κοινότητα, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση που δεν θα προκαλεί το "κοινό αίσθημα".

Οι εκπαιδευτικοί Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής (Ε' ΕΛΜΕ και Αλ.Δελμούζος) εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν:

- από τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ραφήνας να συνεδριάσουν άμεσα για το θέμα και να αποστείλουν τις αποφάσεις τους στον Δήμο και στα σωματεία.

- από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε κοινή δράση και αγώνα για να αποτρέψουμε τη λειτουργία καμερών στα σχολεία των παιδιών μας, προτείνουν δε παράσταση διαμαρτυρίας στον Δημαρχείο Ραφήνας τις επόμενες μέρες

- από την  ΟΛΜΕ  και τη ΔΟΕ να συμπαρασταθούν και να υποστηρίξουν τον αγώνα της Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και του ΣΕΠΕ “Αλέξανδρος Δελμούζος”

- από τη Δήμαρχο Ραφήνας να ανακαλέσει την απόφασή της

Διαβάστε εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση των συλλόγων εκπαιδευτικών.

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" στηρίζει την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και ζητά να τεθεί το θέμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο , με πρόσκληση όλων των ενδιαφερόμενων μερών (καθηγητών, δασκάλων, γονέων, μαθητών) για να αρθεί η σχετική απόφαση και να βρεθεί  η βέλτιστη λύση και για την ασφάλεια του σχολικού εξοπλισμού και για το σεβασμό των δημοκρατικών/ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.



Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη ζητά η "Γη & Ελευθερία"

 Με αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή 30/8/24 (αρ.πρωτ.18781/2-9-24), η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" ζητά τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη φωτιά στην Αττική, που κατέκαψε την Πεντέλη και τμήμα του Δήμου μας στο ορεινό Πικέρμι. 



Ολόκληρη η επιστολή:

Ραφήνα, 30/8/2024

 

Προς

Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κα Δ.Τσεβά-Μήλα

Πρόεδρο Δ.Σ. κα Αικ.Παπαδοπούλου

Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους Ραφήνας-Πικερμίου

 

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 

Αγαπητή Δήμαρχε,

Αγαπητοί/ές Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,

 

Στις 11 & 12 Αυγούστου είχαμε την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική με τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφθασε μέχρι τον πολεοδομικό ιατό της πρωτεύουσας, με μία νεκρή εργάτρια, εκατομμύρια καμένα ζώα και 110.000 στρέμματα καμένου δάσος στην Πεντέλη,  πλήττοντας και τμήμα του Δήμου μας στο ορεινό Πικέρμι.  

 

Είμαστε έκπληκτοι/ες από το γεγονός ότι Η Δημοτική Αρχή δεν έχεΙ ακόμη συγκαλέσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση ενός τόσο σημαντικού συμβάντος, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε ολόκληρη την Αττική και ακόμη περισσότερο στο Δήμο μας, ο οποίος έχει επιπλέον να μεριμνήσει για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της καμένης περιοχής και των πληγέντων.

 

Επειδή ο απολογισμός, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις για αναγκαίες αλλαγές και δράσεις είναι καίριας σημασίας για την αποφυγή ανάλογης καταστροφής στο μέλλον και για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων ενεργειών που χρειάζεται να δρομολογηθούν (και) από το Δήμο μας, ζητάμε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την φωτιά της Αττικής, για απολογισμό και προτάσεις για το μέλλον. 

 

Οι φιλοφρονήσεις και τα συγχαρητήρια όλων των αρμοδίων (κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων) δε συνάδει με το αποτέλεσμα,  που ήταν η απόλυτη αποτυχία αντιμετώπισης της φωτιάς και η οποία θα στοιχήσει πολύ περισσότερες ζωές τα επόμενα χρόνια από τις συνέπειες της ερημοποίησης, που οι επιστήμονες ομολογούν ότι έφθασε ήδη στην Αττική.   

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ!


  Εμμανουέλα Τερζοπούλου

       Δημοτική σύμβουλος

          «Γη & Ελευθερία»  

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Τι έκανε η δημοτική αρχή για να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ενός ποταμού απαραίτητου για την επιβίωση της Αττικής μετά τη φωτιά;;;

 Ραφήνα, 26/8/2024

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ 30/8/2024 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

 


Λίγες μόλις ημέρες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της πυρκαγιάς της Αττικής, πολλοί επιστήμονες μεταξύ αυτών ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και ο Παντελής Ξόφης, καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας δηλώνουν ότι η ήδη ημι-ερημοποιημένη Αττική, μετά την τελευταία φωτιά οδεύει προς την ερημοποίηση με επιταχυμένο ρυθμό(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/8, «Η Πεντέλη θα θυμίζει Κυκλάδες). Ο καθ. Ευθ. Λέκκας  μάλιστα επισημαίνει  ότι «το κάθε δέντρο, μα το κάθε δέντρο στην Αττική πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη οντότητα» και συστήνει δράσεις όχι μόνο για την κατά το δυνατό επέκταση των δασών της Αττικής, αλλά και για τη διαφύλαξη κάθε δέντρου ξεχωριστά.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ποτάμια και τα ρέματα τα επόμενα χρόνια θα είναι καίριος για την όποια φυσική αναγέννηση μπορεί να υπάρξει, για τις αναδασώσεις, για τον μετριασμό της ξηρασίας, της λειψυδρίας και εν γένει της ερημοποίησης της Αττικής. 

Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την θετική υποχρέωση των Κρατών για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με βάση τα βέλτιστα επιστημονικά δεδομένα και ήδη και τον Κανονισμό 2024/1991 της Ε.Ε. για την Αποκατάσταση της Φύσης, που τέθηκε σε ισχύ από 18.8.2024, και επιτάσσει την αποκατάσταση των ποταμών σε ελεύθερη ροή, μεταξύ άλλων και με αποκατάσταση της συνδεσιμότητάς τους με τα φυσικά πλημμυρικά τους πεδία. 

    Το "παλαιάς κοπής αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης" στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας κατήγγειλαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινό τους υπόμνημα στη διαβούλευση για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στις 29/7/24, ως αναποτελεσματικά για την πρόληψη κινδύνων πλημμύρας και μη συμβατό ως προς τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τις πλημμύρες, για τα ύδατα και γενικότερα για την θετική υποχρέωση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 

Το έργο διευθέτησης, είναι ολοφάνερο πλέον ότι εξυπηρετεί διάφορα "αναπτυξιακά" έργα (π.χ. επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας, συγκοινωνιακά έργα,  οικιστική και εμπορική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής) και όχι την αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών.


    Γνωρίζετε ότι στα πλαίσια αυτού του αντι-κλιματικού έργου, έχουν ήδη κοπεί εκατοντάδες δέντρα μέχρι το ύψος της Βελανιδιάς, θα κοπούν πάνω από 2500-3000 δέντρα συνολικά και ότι άμεσα προγραμματίζεται να κοπούν τα 143 δέντρα της εκβολής, από τη θάλασσα μέχρι τον Σκλαβενίτη. Γνωρίζετε επίσης ότι για τα δέντρα αυτά έχει εγκριθεί από το Δασαρχείο Πεντέλης άδεια υλοτομίας βασισμένη σε καταφανώς ψευδή αυτοψία της Δ/σης Δασών Αν. Αττικής που χαρακτηρίζει τα 143 υγιή δέντρα του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής (μεταξύ των οποίων και τα 17 εύρωστα αλμυρίκια που μεταφυτεύθηκαν στο Μπλε Λιμανάκι) «ξερά – στρεβλά - ασθενικά-- καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο». Το «πόρισμα» της  υποτιθέμενης αυτοψίας  έχει διαψευσθεί από έγκριτους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του ΕΛΚΕΘΕκαι από τη WWF Ελλάς, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί στο Δήμο.  

  

 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε τι ενέργειες έχετε κάνει ώστε να αποτρέψετε την κοπή καταρχήν των 143, στη συνέχεια των 2500-3000 χιλιάδων δέντρων και εν τέλει για την αποτροπή της τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης που θα επιφέρει το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, ως επιστέγασμα της φετινής περιβαλλοντικής καταστροφής της Αττικής. 


Η απάντησή σας παρακαλούμε να λάβει υπόψη την εκτίμηση των επιστημόνων ότι μετά τη φετινή φωτιά κάθε δέντρο και κάθε σταγόνα νερού είναι απαραίτητα για την υγεία και προϋπόθεση για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής μας και ολόκληρης της Αττικής.

 

 

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

    Δημοτική σύμβουλος

       «Γη & Ελευθερία»

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ - Συμπαράσταση σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ    Σάββατο 22/3 ώρα 3μμ   Η βύθιση του αλιευτικού ΑΝΤΡΙΑΝΑ στα νερά της Αδριατικής στις 14/6/23 που στοίχησε τη ζωή...