Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το θέατρο στην διαπαραταξιακή για το λιμάνι

Ανακοίνωση ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης ¨Γη & Ελευθερία», 27/6/24

Μέσα στα πρώτα 10 λεπτά δυναμιτίστηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή για το λιμάνι στην πρώτη της συνεδρίαση (25/6), με την … θεατρική αποχώρηση του Ευ.Μπουρνού, που ήταν μια εύκολη λύση για να ξεγλιστρήσει από μια μεγάλη αντίφαση: Από τη μια να συμμετέχει σε μια διαπαραταξιακή με στόχο την αντίκρουση της επέκτασης του λιμανιού, ενώ από την άλλη τόσα χρόνια ως δήμαρχος γνώριζε και είχε κατ’ ουσίαν συμφωνήσει σε όλα τα master plan που είχαν  προωθηθεί (επι ΣΥΡΙΖΑ και επι ΝΔ), ενώ η τοπική κοινωνία τελούσε σε πλήρη άγνοια! Το Σεπτέμβρη μάλιστα του 2018, τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι η ΣΜΠΕ λιμένα Ραφήνας περνούσε από Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχει έρθει καν για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με κινητοποίηση κόσμου η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε τότε ακυρωθεί!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην δήμαρχος (όπως και η νυν) δεν μας έχει ακόμη εξηγήσει που έγκειται η διαφωνία του με την επέκταση του λιμανιού.  Για την ώρα μόνο για τους οδικούς άξονες μιλούν όλοι, λες και το σχέδιο επέκτασης του λιμανιού αυτό καθαυτό δεν είναι πρόβλημα! 

Αυτή η απλή αλήθεια δεν συγκαλύπτεται με δήθεν αγανακτισμένες συκοφαντικές αναρτήσεις  στην προσωπική σελίδα του κ.Μπουρνού στο facebook, δεν συγκαλύπτεται με  ψέματα για συνεργασίες, κρυφές συναντήσεις κλπ.

Η «Γη & Ελευθερία»: 

Στην διαπαραταξιακή επιτροπή από την αρχή δηλώσαμε συμμετοχή με επιφυλάξεις, ωστόσο δεν τη δυναμιτίσαμε όπως έκαναν οι υποτιθέμενοι ένθερμοι υποστηριχτές της.  Αντίθετα, στην πρώτη της συνεδρίαση την Τρίτη 25/6 καταθέσαμε τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τις παρατάξεις της δημάρχου και του κ.Βασιλόπουλου:

  1. Να απαιτηθεί από τον Δήμο με εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΡ:
    • Επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, που αποτελεί υποχρέωση του φορέα που διενεργεί τη διαβούλευση. Μέχρι τώρα το ΤΑΙΠΕΔ  δεν έχει ανταποκριθεί σε δύο προσκλήσεις που έχουν γίνει από τον Δήμο, ενώ σε 15 ημέρες λήγει η διαβούλευση
    • Παράταση της διαβούλευσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη πολίτες και φορείς του Δήμου, Σύλλογοι, Δημοτικό και Κοινοτικά Συμβούλια, Περιφερειακό Συμβούλιο
  2. Να απαιτηθεί από τον ΟΛΡ και το Υπουργείο Ναυτιλίας με εξώδικο η εφαρμογή από το φετινό καλοκαίρι του πιλοτικού προγράμματος διασποράς των δρομολογίων των πλοίων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταφορές για το λιμάνι της Ραφήνας. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα όφειλε να έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια ενός έτους, πριν από οποιαδήποτε Στρατηγική Μελέτη επέκτασης του λιμανιού. Χωρίς την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος,  η σκοπιμότητα της όποιας επέκτασης δεν τεκμηριώνεται αλλά προωθείται από άλλες σκοπιμότητες.  Στο Δήμο Περάματος, που αντιμετωπίζει αντίστοιχο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω του λιμανιού, ο δήμαρχος με εξώδικο ζήτησε την πύκνωση των δρομολογίων των πλοίων μέχρι 30/6, διαφορετικά απειλεί με νομικές ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Η «Γη & Ελευθερία», με ή χωρίς διαπαραταξιακή, θα συνεχίσει μαζί με τους πολίτες, φορείς και παρατάξεις του Δήμου να αγωνίζεται για να μην περάσει η δημιουργία ενός λιμανιού-ΓΙΓΑΣ και να εξαλειφθούν οι τρομακτικές  επιπτώσεις που βιώνει η περιοχή μας από την σιωπηρή αύξηση πλοίων κ δρομολογίων που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια και έχει διαλύσει την κοινωνική και οικονομική ζωή και το περιβάλλον στην πόλη μας.  

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ "ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί όλοι οι δήμοι της Αττικής, σε λιγότερο απο δύο μήνες από τότε που ανακοινώθηκε ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων. 

Εδώ και ένα μήνα περίπου βλέπουμε και στο Δήμο μας να συντελείται μαζική ισοπέδωση οικοπέδων, κυριολεκτικά "όργωμα", με ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στην διαδικασία αναγέννησης των καμένων εκτάσεων, αποσαθρώνοντας τα εδάφη που συγκρατούν το χώμα στις βροχοπτώσεις και αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τους τόννους ξερών προϊόντων που συγκεντρώνονται έξω από σπίτια και οικόπεδα, περιμένοντας τη συγκομιδή τους. Γιατί είναι απόλυτα λογικό, με το υπάρχον προσωπικό και εξοπλισμό,  οι εξωαστικοί και περιαστικοί Δήμοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση των αναγκών συγκομιδής/επεξεργασίας που δημιούργησε ο απαράδεκτος Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων. Αυτό δήλωσαν όλοι οι Δήμοι της Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε με τον Υπ.Εσωτερικών διαδικτυακά. Το ίδιο είχε επισημάνει από την αρχή η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) σχετικά με την υπέρμετρη μετατόπιση αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την ανάλογη ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό.   


Η κατάσταση έχει φθάσει τόσο πολύ στο απροχώρητο, ιδιαίτερα στο Πεντελικό, ώστε οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Ν.Μάκρης Μαραθώνα εξέδωσαν πολύ σωστά ανακοινώσεις με διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τους καθαρισμούς, υπονοώντας ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όλους τους παρανομούντες.  

Παρακάτω ολόκληρη  η ανακοίνωση:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 20/2024 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ 2695/9.5.2024, ΤΕΥΧΟΣ Β’) ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΦΟΡΑ:

1)ΕΝΤΟΣ εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

2)ΕΝΤΟΣ Ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

3)Σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ από τα όρια των παραπάνω περιοχών.

4)Σε εκτός σχεδίου κτίσματα για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (και όχι σε εκτάσεις χωρίς κτίσμα σε εκτός σχεδίου περιοχές εκτός εάν εμπίπτουν στην κατηγορία 3).

 

ΠΟΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΑ: 1) Ιδιοκτήτες 2) Νομείς 3) Επικαρπωτές 4) Μισθωτές ή Υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών χώρων

 

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ: Οι διαμορφωμένοι συντηρημένοι κήποι, φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων πολυκατοικιών κ.α.

 

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ: Μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη από 1η έως 30 Απριλίου)

 

ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ: Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα akatharista.gr, μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη μέχρι 30 Απρίλιου κάθε έτους)

 

ΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ 

Στο Δήμο μας παρατηρήθηκαν φαινόμενα καθολικής εκχέρσωσης της αυτοφυούς βλάστησης με βαριά μηχανήματα έργου, συχνά χωρίς την απαιτούμενη ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ από την πολεοδομία, πράξη που επισύρει πρόστιμα.  Ιδιαίτερα στην πυρόπληκτη περιοχή που προσπαθεί να ανακάμψει είναι πολλαπλά εγκληματικό, γιατί  καταστρέφει  τη χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργεί διάβρωση του εδάφους και πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Δημιουργεί τόνους υπολειμμάτων καθαρισμού πολύ δύσκολα διαχειρίσιμους από τον Δήμο και αυξάνει τον κίνδυνο  εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πρέπει οι ιδιόκτητες αυστηρώς να περιορίζονται στις παρακάτω εργασίες όπως περιγράφονται στο Άρθρο 2 της 20/2024 Π.Δ., ως προς τη «Διαδικασία καθαρισμού».

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

«α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. 

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. 

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

 δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

 ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

 στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1oΑπαγορεύεται η κοπή υγειών δέντρων. Εάν διαπιστωθεί από τον Δήμο ή αν γίνει καταγγελία από ιδιώτη για κοπή υγιών δέντρων, ο Δήμος θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία πιστοποίησης παράνομης υλοτομίας.

2oΛόγω του τεράστιου – πολλαπλάσιου, σε σχέση με προηγούμενα έτη, όγκου των υπολειμμάτων καθαρισμού, οι υπόχρεοι ή οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό, θα πρέπει να μεταφέρουν τα κλαδέματα στον αδειοδοτημένο χώρο του Δήμου στη Ραφήνα στην οδό Αύρας δίπλα στον Κοιμητήριο χωρίς επιβάρυνση, αναφέροντας τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου για εξακρίβωση της προέλευσης των κλαδεμάτων. Ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του θέματος.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αναρωτιόμαστε που βρίσκονται τα δασαρχεία μέσα σε όλα αυτά. Γιατί πολλά από τα οικόπεδα που "οργώνονται" βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ορισμένα μάλιστα σε καμένες δασικές εκτάσεις που σύμφωνα με το σύνταγμα αυτόματα κηρύσσονται αναδασωτέες.  

Η "Γη & Ελευθερία" είχε από την αρχή ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση κατά του Κανονισμού Πυροπροστασίας και να δηλώσει τη "μη συμμόρφωση" του με αυτόν, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι της χώρας. Ίσως έτσι να είχε αποφευχθεί μεγάλο μέρος της καταστροφής και της αποδιοργάνωσης. Όμως ακόμη και όσοι σήμερα κραυγάζουν ότι ο Δήμος δε μαζεύει τα ξερά, μήπως έπρεπε τότε να έχουν ταχθεί κατά του Κανονισμού που είναι ο κύριος υπαίτιος του αδιεξόδου;;;

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΡΑ- ΔΕΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ!!!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Παράταση της "διαβούλευσης" μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ζητά η "Γη & Ελευθερία" για τη ΣΜΠΕ λιμένα Ραφήνας:

Με σημερινή επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ και κοινοποίηση σε ΟΛΡ-ΔΙΠΑ-Δήμο, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση "Γη & Ελευθερία" ζητά παράταση της διαβούλευσης για την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα, ζητάει:

-  επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους για την διεξαγωγή της διαβούλευσης φορείς ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΡ-μελετητές του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και πολιτών της Ραφήνας, αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί και από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής 

- την παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων (μελετών, σχεδίων, υπολογισμών) που αφορούν το master plan και τη ΣΜΠΕ, καθώς και την αξιολόγηση των εναλλακτικών προτάσεων που εξετάστηκαν

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή: 


Επιπλέον, με επιστολή της η "Γη & ελευθερία" ζητάει από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου να αιτηθεί με εξώδικη διαμαρτυρία την ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων στο αίτημά του για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και παράταση της διαβούλευσης. 

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους:



 







Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ-ΓΙΓΑΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ


Σχόλια επί της ΣΜΠΕ για το λιμάνι της Ραφήνας που τέθηκε στις 27/4/2024 σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ 

ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι ένα λιμάνι αντικειμενικά ακατάλληλο να μετατραπεί στο κύριο επιβατικό λιμένα της Αττικής. Είναι ένα λιμάνι στο «μάτι του βοριά», το οποίο για να μετατραπεί σε ασφαλές λιμάνι, θα χρειαστεί τεράστιας έκτασης κατασκευαστικά έργα συγκριτικά με άλλες πιο φυσικά προστατευμένες τοποθεσίες. Η επιλογή της Ραφήνας, δεν απορρέει από τις ανάγκες ούτε των κατοίκων και επισκεπτών, ούτε του επιβατικού κοινού, ούτε του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τις Μεταφορές (ΕΣΣΜ) που αποφασίστηκε το 2019 με ορίζοντα 20ετίας. Η επιλογή απορρέει:

  • από την επιλογή της COSCO, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας,  να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά αποκλειστικά σε λιμάνι εμπορικό και κρουαζιέρας, διώχνοντας το επιβατικό λιμάνι που της αποφέρει τα λιγότερα κέρδη.
  • από την απόφαση πώλησης του λιμανιού της Ραφήνας, που έχει μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται μέσα στα 10 προς πώληση λιμάνια της χώρας. Με χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, το λιμάνι «πρέπει» να γίνει ελκυστικό  για τους επενδυτές και ΑΜΕΣΑ να βγει «στο σφυρί», όπως έγινε πρόσφατα και με το λιμάνι του Λαυρίου
  • από την στρατηγική επιλογή όλων των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων να μετατρέψουν τον (επισφαλή) μαζικό τουρισμό στον βασικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες στον εγχώριο πληθυσμό και στο «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» της χώρας μας που είναι το φυσικό και πολιτιστικό της τοπίο.

Ορισμένα ερωτήματα για προβληματισμό:

  1. Ποιος ο λόγος για την επέκταση του λιμανιού, δεδομένης της επιταγής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για κύριο λιμάνι εσωτερικής ακτοπλοΐας στο Λαύριο, το οποίο προκρίνεται τόσο για την προστασία που του παρέχει ο φυσικός προσήνεμος μώλος του (η Μακρόνησος) όσο και για τις οδικές και εύκολα αναπτυσσόμενες σιδηροδρομικές προσβάσεις που διαθέτει; Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται εκτός πόλης και έχει νότιο προσανατολισμό, εξυπηρετώντας καλύτερα τα πλοία, χωρίς να επιβαρύνει τόσο την πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση.
  2. Γιατί οδηγείται σε επέκταση το λιμάνι της Ραφήνας, χωρίς να έχει προηγηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα προσαρμογής δρομολογίων, όπως απαιτεί ρητά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών 2019;
  3. Γιγαντώνεται το λιμάνι με χρήματα των φορολογούμενων γιατί οι πλοιοκτήτες δε θέλουν να προσαρμόσουν τα δρομολόγιά τους;  Ο Δήμος, που τόσα χρόνια έπρεπε να έχει απαιτήσει να εφαρμοστεί, ας το απαιτήσει έστω και τώρα.
  4. Γιατί το νέο masterplan προβλέπει ορισμένες χρήσεις που, είτε είναι εντελώς αχρείαστες (όπως το υδατοδρόμιο, όπου υπάρχει ήδη ένα αδειοδοτημένο στην Αγία Μαρίνα,σε μικρή απόσταση), είτε αμφιβόλου σκοπιμότητας (όπως η μαρίνα, που δεν εξυπηρετεί τους κλασσικούς ιστιοπλοϊκούς προορισμούς, παρά μόνο μη-δημοφιλείς ιστιπλοϊκούς προορισμούς της Ευβοίας);

ΛΙΜΑΝΙ «GIGAS» Ή ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙKAΝΟΤΗΤΑΣ; 

Το Master Plan προτείνει μια τεραστίων διαστάσεων επέκταση του λιμανιού στα μεγέθη του Πειραιά, σε πλήρη δυσαναλογία με τα μεγέθη της πόλης της Ραφήνας (επιφάνεια, αριθμός κατοίκων, υποδομές).

Γίνεται master plan επέκτασης του λιμανιού,  χωρίς να έχει υπολογιστεί αν η φέρουσα ικανότητα της πόλης μπορεί να δεχτεί ένα τόσο μεγάλο λιμάνι; Δεν γίνεται να ληφθεί απόφαση χωρίς σοβαρή μελέτη. 

Η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας αφορά ενδεικτικά:

  • Τον πληθυσμό της πόλης συγκριτικά με τους προβλεπόμενους επισκέπτες του λιμανιού, ώστε να μην προκληθεί ασφυξία στην πόλη και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων/επισκεπτών
  • Την έκταση της πόλης ώστε το λιμάνι να μην «καταπιεί» την πόλη και υπάρξει αλλοίωση του τοπίου της περιοχής (Αττικό τοπίο)
  • Τις υποδομές της πόλης, ώστε να αντέξουν τον προβλεπόμενο κυκλοφοριακό φόρτο, που δε μπορούν να μεγεθυνθούν δυσανάλογα με την πόλη για να εξυπηρετήσουν το λιμάνι, διασπώντας την κοινωνική συνοχή του τόπου
  • Την τοπική οικονομία, που θα καταστραφεί φτιάχνοντας μία «νέα πόλη» δίπλα στην πόλη της Ραφήνας  με υπηρεσίες, καταστήματα κλπ 

TI ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΣΜΠΕ 

  • Ότι το masterplan δε δεσμεύει τον μελλοντικό επενδυτή, ενώ υπάρχει  πρόβλεψη για  δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά, όπου ο επενδυτής (COSCO) προχωράει σε 3η αναθεώρηση του masterplan σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του. 
  • Την χωρητικότητα σε πλοία. Η πραγματική δυναμικότητα του σχεδιαζόμενου λιμένα είναι για 22 πλοία (7 συμβατικά, 8 ταχύπλοα, 5 ημερόπλοια και 2 επιπλέον θέσεις συμβατικού ή ταχύπλοου) και όχι για 16 πλοία, όπως αναφέρει η ΣΜΠΕ. 
  • Την μη εξάντληση των χερσαίων υποδομών από το υπάρχον masterplan. Το παρόν σχέδιο δεν εξαντλεί τους συντελεστές δόμησης και την κάλυψη που προβλέπει. Αξιοποιεί περίπου το 60%, αφήνοντας τη δυνατότητα επιπλέον επέκτασης περίπου 40%.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ MASTERPLAN (ενδεικτικά)

1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

  • Αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά 70%, όπως προκύπτει από τις συγκοινωνιακές μελέτες, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η φέρουσα ικανότητα της πόλης
  • Δεν υπάρχουν ποσοτικές και ποιοτικές παράμετροι της διαστασιολόγησης του οδικού δικτύου που καλείται να εξυπηρετήσει το λιμάνι
  • Είναι προφανές ότι η Αττική Οδός, αν πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να εξυπηρετήσει όγκο ΙΧ πολύ μεγαλύτερο (μέχρι και 2500 αυτοκίνητα/ώρα) από αυτό που προβλέπει η μελέτη. Αυτό προϊδεάζει για μελλοντική περαιτέρω αύξηση της κίνησης του λιμένα, δυνατότητα που προσφέρει το masterplan και οι  τεράστιες διαστάσεις του σχεδιαζόμενου λιμανιού
  • Προωθείται η χρήση ΙΧ, ενώ παγκοσμίως (αλλά και σύμφωνα με το ΕΣΣΜ για τη Ραφήνα) προωθείται η ανάπτυξη προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης και λεωφορειακών γραμμών
  • Το masterplan και οι μελέτες που το συνοδεύουν βρίσκονται σε διάσταση με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου που είναι σε εξέλιξη. 

2. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Από τους συντελεστές δόμησης και τα επιτρεπόμενα ύψη που προβλέπει το masterplan, γίνεται σαφής η τοπιακή αλλοίωση και η αποκοπή της πόλης από τη θάλασσα

Εκτός από τα προβλεπόμενα νέα κτίρια που περιγράφονται στο Master Plan προκύπτει ότι ένα ποσοστό 35-40% του συντελεστή δόμησης μένει ακόμα ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικούς επενδυτές για δόμηση έως και 5όροφου κτιρίου μέσα στη Χερσαία Ζώνη και μάλιστα στη ζώνη που είναι πλησιέστερα στη θάλασσα.

3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το παράκτιο μέτωπο θα υποβαθμιστεί τόσο στο κατασκευαστικό στάδιο, όσο και στο στάδιο λειτουργίας του νέου λιμένα. Οι βυθοκορήσεις που θα χρειαστούν για εκβάθυνση του λιμανιού μέχρι και 8μ βάθος, θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια ύδατα και τη βιοποικιλότητα.

Κάποιες παραλίες, όπως το Μπλε Λιμανάκι και τμήμα της πλαζ, προβλέπονται για «αξιοποίηση». Για το Μπλε λιμανάκι προβλέπεται πλήρης «αξιοποίηση» με μαγαζιά, ομπρέλες κλπ και απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας. Τμήμα της πλαζ της Ραφήνας, εντάσσεται μέσα στις εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού-Γίγας. Και οι υπόλοιπες παραλίες της Ραφήνας (Μαρίκες, Πανόραμα, Κόκκινο λιμανάκι) θα υποστούν τις επιπτώσεις από τη ρύπανση και την όχληση που θα επέλθει από το λιμάνι-Γίγας. Στον Πειραιά ο κόσμος δεν κολυμπάει σε καμία παραλία δίπλα στο λιμάνι.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατακόρυφα με τον σχεδόν τριπλασιασμό των πλοίων. Άμεσα προβλέπεται διπλασιασμός της κίνησης και των ελλιμενισμένων πλοίων, χωρίς αξιολόγηση της ρύπανσης που προκαλείται στις γειτονιές του θαλασσίου μετώπου της πόλης, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για ηλεκτροδότηση όλων των πλοίων κατά τη διανυχτέρευση τους στο λιμάνι.

Οι υγρότοποι θα πληγούν άμεσα και σημαντικά. Το masterplan παραβιάζει τον θεσμοθετημένο προστατευόμενο υγρότοπο της εκβολής, ο οποίος θα διασχίζεται μόνιμα μέσα από τον δίαυλο ελλιμενισμού. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας θα αφανιστούν από τις εργασίες εκβάθυνσης/βυθοκορήσεων. Ο υγρότοπος και τα προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας των Μαρικών θα υποβαθμιστούν από την αύξηση της ρύπανσης και της κίνησης των πλοίων, ιδίως των ταχύπλοων.

Δεν έχει γίνει καν εκτίμηση και αξιολόγηση της κλιματικής ανθεκτικότητας του προτεινόμενου masterplan, που σίγουρα θα είναι προβληματική όταν χτίζεται ένα λιμάνι στο μάτι του βοριά, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης φυσική προστασία (όρμος) με αποτέλεσμα την ανάγκη αυξημένων τεχνικών έργων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κατασπατάληση  ενέργειας, πρώτων υλών κλπ

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Θα υπάρξουν πολλά άλλα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που ένα τέτοιο λιμάνι-γίγας  θα δημιουργήσει στο Δήμο, όπως ενδεικτικά η διαχείριση των απορριμμάτων όλων αυτών των πλοίων και επιβατών, τα οποία θα κληθεί ο Δήμος να διαχειριστεί τη στιγμή που δεν τα έχει λυμένα ούτε σήμερα.  Τα παραπάνω όμως, θεωρούμε ότι είναι κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα της ΣΜΠΕ. 

ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία» στέκεται ενάντια στο masterplan και την πώληση του λιμανιού της Ραφήνας και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση στέλνοντας εγγράφως τις απόψεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (email: sec.dipa@prv.ypeka.gr ή στην ταχ. διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 11, 11473, Αθήνα) έως 28/6/2024, να εναντιωθούν στο προγραμματιζόμενο λιμάνι-Γίγας και να απαιτήσουν ένα σχέδιο για το λιμάνι που θα αποσβέσει τις αρνητικές επιπτώσεις που σήμερα βιώνει ο τόπος και οι πολίτες του από την ανεξέλεγκτη επέκταση του λιμανιού. 

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με κάθε μέσο. Συμμετοχή στη διαβούλευση, δικαστικές ενέργειες και κινηματικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας, μπορούν να εμποδίσουν το δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ-ΓΙΓΑΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις μας για το λιμάνι εδώ: https://gikieleftheria.blogspot.com/2024/06/blog-post.html

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


Οι θέσεις της Γη & Ελευθερία για το λιμάνι της Ραφήνας

Κατά κοινή ομολογία, η «σιωπηρή» αύξηση των πλοίων και δρομολογίων τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι της Ραφήνας, μαζί με την αντίστοιχη αύξηση της κίνησης του αεροδρομίου, έχει κάνει τη ζωή, την μετακίνηση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Ραφήνας αφόρητη. Το νέο Master Plan για το λιμάνι που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ στις 17/4/2024, έρχεται να αποτελειώσει την πόλη, μετατρέποντάς την σε «νέο Πειραιά».

Είναι βέβαιο ότι η αναβάθμιση των υποδομών και η ρύθμιση της λειτουργίας του λιμανιού είναι αναγκαία, στην κατεύθυνση της:

  • Μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στην πόλη (κυκλοφοριακό, στάθμευση, ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση κλπ)
  • Μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, υποβάθμιση ακτών, όχληση στην βιοποικιλότητα της εκβολής του ρέματος, υποβάθμιση λιβαδιών Ποσειδωνίας κλπ)
  • Βελτίωσης της ασφάλειας στην θαλάσσια μετακίνηση και του επιπέδου εξυπηρέτησης των επιβατών.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ 

Η λειτουργία του λιμανιού και ένας μελλοντικός σχεδιασμός/αναβάθμιση θα πρέπει να παίρνουν υπόψη ή/και να στοχεύουν στα παρακάτω:

  • Την φέρουσα ικανότητα της πόλης. Με τις παρούσες συνθήκες η φέρουσα ικανότητα έχει ήδη ξεπεραστεί. Άρα θα πρέπει άμεσα να πάμε προς περιορισμό ή εξορθολογισμό/προσαρμογή των δρομολογίων σύμφωνα και με τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη Ραφήνα του ισχύοντος Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (ΕΣΣΜ, 2019).
  • Όχι επέκταση του λιμανιού και αύξηση των πλοίων, αλλά βελτίωση των συνθηκών ναυσιπλοΐας, των υποδομών και της ασφάλειας των επιβατών για πλοία που θα πρέπει να περιοριστούν στην εξυπηρέτηση των παραδοσιακών προορισμών του λιμανιού.  
  • Μείωση των ήδη υφιστάμενων αρνητικών επιπτώσεων του λιμένα στους κατοίκους και στο περιβάλλον (ρύπανση, κυκλοφορία, στάθμευση, παραλίες, εκβολή Μ.Ρέματος κλπ)

ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας είναι ένα από τα έργα που προβλέπονται στον ΕΣΣΜ 2019, σε αντίθεση με την οδική σύνδεση με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, την οποία το ΕΣΣΜ απορρίπτει λόγω αυξημένης τεχνικής δυσκολίας του σχετικού έργου.

Πριν όμως πάμε στα μεγαλεπίβολα έργα που αφορούν το απώτερο μέλλον, ας δούμε τι μπορούμε να εφαρμόσουμε σήμερα, με μικρότερο κόστος και πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί η λεωφορειακή σύνδεση της πόλης και του λιμανιού με τον προαστιακό της Παλλήνης, με μοντέρνα οχήματα χαμηλών ρύπων ώστε να εξασφαλίζεται γρήγορη, οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρόσβαση στο κύριο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας για τους κατοίκους της Ραφήνας και τους ταξιδιώτες. 

Ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • σύνδεση του κέντρου της Ραφήνας με την Παλλήνη με αστική, φθηνή, συχνή συγκοινωνία, τακτικά δρομολόγια και λεωφορειο-λωρίδα καθ’ολη την διαδρομή
  • συντονισμός λεωφορειακών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων και προσαρμογή τους καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συμφωνία με τον ΕΣΣΜ 2019, ώστε να αποσυμφορηθεί κατά το δυνατόν κυκλοφοριακά η διασταύρωση Ραφήνας και το Πικέρμι
  • Αξιοποίηση & βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου (άξονες Φλέμινγκ, Αρίωνος, Αργιθέας) για πρόσβαση στην Μαραθώνος και υπογειοποίηση της Μαραθώνος αν και όπου χρειαστεί κατόπιν μελέτης. Όχι αερογέφυρες, που διασπούν την ενότητα και την συνοχή των οικισμών.
  • Δωρεάν δημοτική συγκοινωνία σε σύνδεση με τα δρομολόγια της αστικής, για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα κέντρα Ραφήνας/Πικερμίου, ώστε να μειωθεί η χρήση ΙΧ και η ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον χώρων στάθμευσης στα κέντρα της Ραφήνας/ Πικερμίου από τους κατοίκους του Δήμου.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ 

Αν, παρόλη τη βελτίωση των μετακινήσεων και την προσαρμογή των δρομολογίων των πλοίων σύμφωνα με τον ΕΣΣΜ, ο κυκλοφοριακός φόρτος εξακολουθήσει να είναι σοβαρός, η λύση δε θα πρέπει να είναι η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα, καθώς αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την πόλη:

  • Θα υποβαθμίσει τρομακτικά την πόλη, καθώς θα τη διασχίζει ένα βαρύ οδικό έργο που θα αποκόψει την επικοινωνία σε ολόκληρες περιοχές και θα αλλάξει για πάντα το χαρακτήρα της
  • Θα δημιουργήσει τις υποδομές για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του λιμανιού εις βάρος της πόλης μελλοντικά
  • Θα είναι ένα έργο με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες, καθώς θα διασχίζει τις πλημμυροπεδιάδες Πετρέζας και Αρίωνος, δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ρέματα, περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κλπ)

Η επέκταση του Προαστιακού μέχρι τη Ραφήνα, αδιαμφισβήτητα θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση κατοίκων, επισκεπτών & ταξιδιωτών, θα συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ΙΧ και, υπό προϋποθέσεις, θα βελτιώσει τη στάθμευση στη Ραφήνα. 

Επειδή όμως ακόμη και η σιδηροδρομική επέκταση θα έχει πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η έλευση του προαστιακού είναι αποδεκτή, μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • η χάραξη να γίνει με κύριο κριτήριο τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση (όχι παρέμβαση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες και πολιτιστικά σημαντικές περιοχές, υπογειοποίηση ανεξαρτήτως κόστους όπου είναι απαραίτητο για περιβαλλοντικούς λόγους)
  • να απεξαρτηθεί από την Αττική οδό και να μην υπάρχει πρόβλεψη ούτε για μελλοντική παράλληλη όδευση της.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ-ΓΙΓΑΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλιά μας για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εδώ https://gikieleftheria.blogspot.com/2024/06/blog-post_8.html

Το θέατρο στην διαπαραταξιακή για το λιμάνι

Ανακοίνωση ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης ¨Γη & Ελευθερία», 27/6/24 Μέσα στα πρώτα 10 λεπτά δυναμιτίστηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή για τ...